Вибори в Кривому Розі: екзит-поли показали протилежні результати

 

У Кривому Розі Дніпропетровської області два екзит-поли на виборах міського голови, другий тур яких відбувся 6 грудня, показали протилежні результати.

Один із них прогнозує перемогу кандидата від владної нині партії “Слуга народу” Дмитра Шевчика, який, за даними цього опитування станом на 18-у годину, мав би отримати 51,7% голосів.
Його суперник Костянтин Павлов від “Опозиційного блоку – За життя”, за цими даними, мав би отримати 47,2%.

Оновлені дані цього опитування станом на 20-у годину прогнозують ще впевненішу перемогу Шевчика: йому віддають 52,61%, Павлову 46,05%.

Телеканал “Україна 24”, який повідомив про цей екзит-пол, не навів подробиць про це опитування, згадавши спершу лише очікувану граничну похибку в 2,5%; при оновленні даних зникла і ця згадка.

Це опитування, йдеться в повідомленні, провели на замовлення фонду “Українська політика”. Керівником цієї організації є політолог Кость Бондаренко.

Інший екзит-пол, навпаки, станом на 19-у годину дав Шевчикові 41,14%, натомість Павлову прогнозує перемогу з 58,86%.

Рівень досяжності (кількість виборців, які погодилися взяти участь в опитуванні) становить 73%. Помилка вибірки не повинна перевищувати 2,5–3%. Екзит-пол проводився на 44 виборчих дільницях Кривого Рогу, в опитуванні за станом на 19-у годину взяли участь 14 тисяч виборців.

Це опитування провела громадська організація з Дніпра “Центр з дослідження розвитку територій”.

Правдивість обох опитувань перевірити неможливо.

Сайт “Тексти” зараховує фонд “Українська політика” до псевдосоціологічних організацій.

“Центр з дослідження розвитку територій”, як йдеться на його сайті, був створений зовсім недавно, напередодні жовтневих місцевих виборів 2020 року, про його діяльність практично нічого не відомо.

Додамо, що в Кривому Розі 6 грудня відбулося повторне голосування (яке неформально називають другим туром виборів) на виборах міського голови.
На посаду міського голови балотувалися кандидат від партії “Слуга народу”, гендиректор ПАТ “Центральний гірничо-збагачувальний комбінат” Дмитро Шевчик і кандидат від “Опозиційної платформи – За життя”, радник мера Кривого Рогу Костянтин Павлов.

За підрахунками громадянської мережі “Опора”, явка на голосування станом на 20-у годину склала 34,60% (похибка – 1,40%).

Чинний міський голова, 71-річний Юрій Вілкул, який перебуває на цій посаді впродовж 10 років, лідирував за підсумками першого туру виборів. Але 17 листопада він заявив, що знявся з другого туру виборів через стан здоров’я.
За Юрія Вілкула на виборах 25 жовтня проголосували 44,96% виборців, за Дмитра Шевчика – 25,94%, за Костянтина Павлова – 9,15%.

Читайте також:
Вілкул знявся з виборів мера Кривого Рогу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна