“Заручник Авакова і Зеленського”: як суд знову залишив Андрія Антоненка під вартою. ФОТОРЕПОРТАЖ

 

автор: Олена Максименко
фото автора

Незабаром виповниться рік, як сержант ССО, музикант, лідер гурту Riffmaster Андрій Антоненко сидить за ґратами. У понеділок, 7 грудня, Київський апеляційний суд вкотре залишив його під вартою.

Ріфа, якому закидають причетність до вбивства Павла Шеремета, готові були взяти на поруки командирка “ангелів Тайри” Юлія Паєвська; колишні народні депутатки, а нині громадські діячки Ганна Гопко та Оксана Корчинська; чинні нардепи Марія Іонова, Михайло Бондар, Олег Барна; політик, колишній політв’язень та громадський діяч Степан Хмара; командир Антоненка Олексій Никифоров; віцепрезидент ПДМШ Олександр Гагаєв. Поручительками підписалися і Тетяна Чорновол та Маруся Звіробій, проти яких також порушено справи.

Проте суд виявився невблаганним.

“Були командири добровольчих підрозділів і військовослужбовці. Нас єдиний раз Печерський суд не заслухав, коли був суддя Вовк. Цей рік – це вдруге, коли й народних депутатів, і військовослужбовців, офіцерів, волонтерів, добровольців – не заслухали на суді поручителів. Узагалі, це безпрецедентні речі.

Навіть чинним народним депутатам не дали пояснити,
чому вони за цю людину готові відповідати”,

– зауважила Оксана Корчинська.

Вона наголосила – за рік ані Яна Дугарь, ані Юлія Кузьменко, що проходять по цій справі, жодного разу не порушили досудового слідства.

Апеляцію слухали судді Тетяна Тютюн, Оксана Павленко та Степан Гладій.

Прокурор Михайло Тішин відхилив клопотання захисту про можливість Антоненку вийти з “акваріуму”, мотивуючи це тим, що в залі багато “агресивно налаштованих людей”.

Прокурор Михайло Тішин

Пізніше він заявив, що Ріффмастер є небезпечним, адже, будучи військовослужбовцем, уміє користуватися вогнепальною зброєю.

При цьому Тішин не зміг відповісти на запитання суддів, яку посаду Антоненко обіймає у війську (нагадаємо – він представляє пресслужбу Сил спеціальних операцій).

У процесі справи згадувалося і відео, і невідповідність зросту чоловіка, зафіксованого на відео, та Ріфа, і сумнівність єдиної наявної експертизи…

Та Антоненка залишили під вартою, бо, на думку сторони обвинувачення, він може переховуватися від слідства або ж впливати на слідчих.

Поки тривало засідання, надворі чергувало до 200 осіб групи підтримки – і в кілька разів більше бійців Національної гвардії та поліції.

Під час засідання одному з нацгвардійців у суді стало зле, і Оксана Корчинська звернула на це увагу колегії, попросивши замінити бійця.

“На жаль, сьогоднішнє засідання не надто відрізнялося від попередніх наших візитів у цей суд, – констатував захисник Антоненка Дмитро Круговий. – Ми бачили цікаву реакцію колегії суддів на ті доводи, які представив прокурор. Але треба розуміти, що всі питання, які ставилися, всі ті кумедні коментарі, нісенітниці про клопотання щодо продовження запобіжного заходу були адресовані, мабуть, не нам, а тим, хто спостерігає за цією справою з високих кабінетів. Хто кожен раз, очевидно, таки чинить тиск на суд, на офіс Генерального прокурора… і змушує продовжувати цю комедію, яка триває майже рік”.

Адвокат Ріфа повідомив, що наступне засідання відбудеться 10 грудня, на ньому будуть вирішуватися процедурні моменти. На засіданні 17 грудня буде вирішуватися питання про продовження строку запобіжного заходу, який застосований по 19 грудня включно до всіх трьох фігурантів справи.

“Думаю, всі об’єктивно бачать, що суддям дедалі складніше й складніше виправдовувати всю брехню, підтасовки і все, що відбувається, всю цю позицію сторони обвинувачення, – переконаний адвокат Станіслав Кулик. – Ми сподіваємося, що якщо не сьогодні, то в наступному судовому засіданні, де буде вирішуватися питання, ми все ж таки настільки звернемо увагу на ці всі кричущі невідповідності й фальсифікації, що у жодного судді вже не підніметься рука підписати рішення про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. А так – ми чекаємо виправдувального вироку”.

При цьому Антоненку не дають побачень із рідними. На суд прийшли його мати, брат і дружина. Вони могли поговорити з Андрієм тільки через скло і бар’єр охорони.

“З кожним засіданням все більше очевидно, що нас цинічно, безпідставно оббрехали, облили брудом. І не надано не те що жодного доказу нашої вини – немає жодного доказу нашої причетності, що було видно з самого початку! Сьогодні це зайвий раз підтверджено!” – наголосив Антоненко в коментарі журналістам через скло.

Ріф також розповів, що суддя повернув йому закордонні паспорти, вилучені напередодні, після чого мотивував продовження запобіжного заходу ризиками втечі з країни.

“Ну це ж сюр! Це просто ні в які ворота не лізе!” – обурюється музикант.

“Андрій зараз – заручник міністра Авакова і головнокомандуючого Зеленського. Це вони його тримають у в’язниці, не судова система! Судова система відсутня, немає такої окремої гілки влади, є тільки вказівка!” – заявила Оксана Корчинська.

Вона також звернула увагу на той факт, що за пів години до того, як судді вийшли з нарадчої кімнати, поліції вже давали розпорядження щодо “коридору”, яким будуть вивозити Антоненка.

На думку колишньої народної депутатки, це свідчить про замовність справи.

Читайте також:
Головнокомандувач ЗСУ Хомчак вперше прокоментував справу Антоненка

Антоненко – понад 300 днів за ґратами. Активісти кличуть на концерт “Роком по свавіллю”
та благодійний аукціон


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.