В офісі генпрокурора не розуміють претензій НАБУ до своїх дій у справі “Укрбуду”

 

В офісі генпрокурора заявили, що у справі “Укрбуду”, де фігурує заступник очільника офісу президента Олег Татаров, діють “виключно у межах закону та визначених повноважень”.

Про це повідомила пресслужба ОГП у четвер, 3 грудня.

Таким чином офіс генпрокурора відреагував на нещодавню заяву Національного антикорупційного бюро про те, що прокурори не змогли оголосити про підозру ще одному, уже третьому, ймовірному учаснику злочину у справі “Укрбуду” через перешкоджання ОГП.

В офісі наголосили, що генпрокурорка Ірина Венедіктова не повинна ні з ким радитися щодо своїх дій.

1 грудня вона змінила групу прокурорів у справі “Укрбуду” і додала до неї себе, тому що “справа набула резонансного статусу”, тому треба “забезпечити швидке, повне, неупереджене, всебічне та ефективне дослідження усіх обставин кримінального провадження”.

Також до групи для цього включили в.о. керівника САП Максима Грищука, а старшим групи призначили начальника управління САП Андрія Довганя.

“Звертаємо увагу громадськості та НАБУ, що зміна групи прокурорів у кримінальному провадженні не впливає на проведення слідчих розшукових дій в рамках досудового розслідування”, – наголосили в ОГП і висунули свої звинувачення НАБУ.

Кажуть, що детективи Бюро замість того, щоб надати всі наявні матеріали генеральному прокурору для вивчення, поширили відео негласних слідчих розшукових дій. Так нібито намагалися тиснути на генпрокурорку «за допомогою медіаспільноти і громадських активістів та необґрунтованого звинувачення у прикритті ймовірних фігурантів кримінального провадження».

“Неможливо проігнорувати і той факт, що детективами НАБУ замість того, щоб надати всі наявні матеріали генеральному прокурору для їх вивчення, в порушення вимог чинного законодавства було розголошено відео негласних слідчих розшукових дій з метою намагання здійснення тиску на генпрокурора за допомогою медіаспільноти і громадських активістів та необґрунтованого звинувачення у прикритті ймовірних фігурантів кримінального провадження, що є порушенням гарантії незалежності прокурора у прийнятих ним рішеннях”, – йдеться в повідомленні.

У ОГП заявили, що “оцінка обґрунтованості підозри будь-якій людині на підставі декількох відеоматеріалів була би грубим порушенням основних конституційних засад”.

У середу, 2 грудня, у Національному антикорупційному бюро заявили, що офіс генерального прокурора свідомо зриває справу щодо заступника керівника ОПУ Олега Татарова, якого підозрюють у причетності до фальсифікації експертизи у справі екснардепа та забудовника Максима Микитася.

Адже напередодні Венедіктова таємно, не повідомляючи самих процесуальних керівників, без вивчення матеріалів кримінального провадження, за відсутності будь-яких правових підстав і всупереч вимогам КПК України, змінила процесуальних керівників у справі “Укрбуду”.

Тому детективи НАБУ та прокурори САП не змогли в передбачені законом терміни здійснити заплановані слідчі та процесуальні дії.

Як відомо, чинний заступник очільника офісу президента Олег Татаров раніше очолював юридичний департамент “Укрбуду”.

Читайте також:
Заступник глави ОП Татаров у 2019-му вимагав для Стерненка підозру, яка передбачає довічне ув’язнення, – ЗМІ

Підозрюваний в афері з майном Нацгвардії екснардеп Микитась відшкодував 50 млн грн збитків, – НАБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна