Чоловіки-військові не зможуть скористатися декретною відпусткою для батька

 

Норми законопроєкту про забезпечення рівних можливостей для матері та батька по догляду за дитиною, який Верховна Рада ухвалила у першому читанні у вівторок, 1 грудня, не розповсюджуються на військових.

Про це в середу, 2 грудня, повідомляє АрміяInform.

“Нормативно-правовий акт встановлює новий вид відпустки – одноразова відпустка при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів, що оплачується за рахунок коштів роботодавця. Крім того, надається право працівникам обох статей, які мають двох або більше дітей до 15 років, дитину з інвалідністю, матері й батьку особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, на додаткову відпустку (десять календарних днів без урахування святкових і неробочих днів) та інші соціальні гарантії. Проте на військових ці норми не діють, адже види відпусток та порядок їх надання для цієї категорії осіб визначений в Законі України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”. Також під час особливого періоду чоловіки-військові обмежені у відпустках по догляду за дитиною. Додаткова відпустка теж не надається армійцям, які мають двох або більше дітей віком до 15 років чи дитину з інвалідністю”, – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, внесення змін до статті 10-1 “Право військовослужбовців на відпустки. Порядок надання військовослужбовцям відпусток та відкликання з них” Закону передбачає законопроєкт №2343, який нині готується до другого читання у Верховній Раді.

Документ подавався ще у 2019 році, тому нові положення там не передбачені.

Водночас при особливому періоді військовослужбовці можуть скористатися відпусткою за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як десять календарних днів.

Як інформувала “Новинарня“, 1 грудня Верховна Рада 301 голосом “за” ухвалила в першому читанні законопроєкт №3695 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною”.

Цим законопроєктом пропонується забезпечити рівні можливості матері та батька на догляд за дитиною та поєднання трудової діяльності із сімейними обов’язками; усунути законодавчі прогалини, які обмежують права чоловіка на відпустку для догляду за дитиною; створити передумови для посилення ролі батька у процесі вихованні дітей та розвитку відповідального батьківства в Україні.

Читайте також:
Зеленський підписав закон про безкоштовне харчування дітей, батьки яких загинули на фронті

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна