Українка Оксана Линів отримала нагороду “Найкращий диригент року”

 

Українка Оксана Линів була визнана найкращою диригенткою 2020 року за версією оперного часопису “Oper!Das Magazin”.

Віртуальна церемонія вручення відбулась у понеділок, 30 листопада, передає “Укрінформ”.

“Її навантаження до першого закриття театрів навесні було значним: Оксана Линів підготувала “Пасажира” Вайнберга як музичний керівник у Ґраці, дебютувала в Берлінській державній опері з “Медеєю” Керубіні та поставила подвійну прем’єру Бели Бартока в Баварській державній опері (…) Вона та Баварський державний оркестр представили музику угорського композитора, яка характеризується сумом та незбагненністю. Цей видатна диригентка працює серйозно, енергійно і точно”, – пояснили члени журі свій вибір у 2020 році.

Загалом було визначено 20 лауреатів серед оркестрів, диригентів, співаків та режисерів.

Премія “Opera! Award” була започаткована в 2019 році і є єдиною галузевою премією в німецькомовних країнах, яка присвячена виключно оперному мистецтву. Призи присуджує журі журналістів.

Як відомо, Німеччина має найбільшу кількість оперних театрів у світі – з приблизно 560 оперних театрів понад 80 розташовані в цій країні.

Оксана Линів – українська диригентка, народилась у Бродах на Львівщині. Засновниця та художня керівниця фестивалю LvivMozArt, засновниця та головна диригентка Молодіжного симфонічного оркестру України/YsOU.

Оксана Линів працює з провідними оркестрами та оперними театрами Австрії, Німеччини, Чехії, Франції, Швейцарії, Іспанії, Швеції, Естонії, Угорщини, Румунії, Японії та України.

З 2008 по 2013 роки Линів працювала диригенткою в Одеському національному театрі опери і балету. Протягом 2013-2014 років – музичною асистенткою генерального музичного директора та диригента Баварської державної опери — Кирила Петренка, у 2015 році Оксану Линів визнали найкращою диригенткою Баварської державної опери у номінації “Класична музика”.

Починаючи з сезону 2017/2018 вона стала головною диригенткою опери австрійського Ґраца та філармонійного оркестру Ґраца, першою жінкою на цій посаді.

Сезон 2019/20 відзначений важливими дебютами з Берлінською державною капелою Мюнхенською філармонією, Даніелем Баренбоймом у Берліні.

У 2021 році Оксана Линів стане першою жінкою-диригентом за всі 145 років історії Байройтського фестивалю, яка диригуватиме на найпрестижнішому оперному фестивалі світу.

Читайте також:
Держава проігнорувала 275-річчя композитора Максима Березовського. У соцмережах – флешмоб #Березовський275

“Чиїм композитором був Бортнянський?” Максим Стріха – про плани двох прем’єр Львівської опери не українською мовою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна