Зниклих безвісти військових ЗСУ – майже 70; у березні має запрацювати комісія, – ОП

 

Керівник офісу уповноваженого президента України з питань реабілітації учасників бойових дій Наталія Зарецька повідомила, що, за даними ЗСУ, на сьогодні 69 українських військовослужбовців вважаються зниклими безвісти.

Про це вона заявила в інтерв’ю агентству “Укрінформ”, повідомляє пресслужба офісу президента України.

Зарецька нагадала, що нині загальний облік зниклих безвісти в зоні проведення АТО/ООС і на тимчасово окупованих територіях (як військових, так і цивільних осіб) здійснює СБУ через створений у її складі Об’єднаний центр з координації пошуку, звільнення незаконно позбавлених волі осіб, заручників та встановлення місцезнаходження безвісти зниклих у районі проведення ООС.

Крім того, за словами Наталії Зарецької, законодавство передбачає функціонування Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Його держателем має бути Комісія з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Така комісія повноцінно може запрацювати до кінця березня, якщо державні органи діятимуть за планом, запропонованим офісом глави держави, вважає Зарецька. Вона висловила сподівання, що голова комісії може бути обраний протягом двох тижнів.

“Технічно Єдиний реєстр може бути створений та запущений в роботу за пів року, якщо відповідне фінансування буде передбачене”, – зазначила Зарецька.

Вона нагадала, що президент України підписав указ № 495/2020 “Про заходи щодо захисту прав та інтересів осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, жертв насильницьких зникнень, членів їх сімей”.

“Основні складнощі – з пошуками [зниклих безвісти] на непідконтрольних територіях. Дії на тимчасово окупованих територіях узгоджуються в політичному форматі через Тристоронню контактну групу. І, на жаль, сьогодні отримати дозвіл і гарантію безпеки пошуків не вдається через позицію протилежної сторони”, – зазначила Наталія Зарецька, додавши, що сьогодні на окупованих територіях працювати може лише Міжнародний комітет Червоного Хреста.

Читайте також:
Зеленський підписав указ про захист прав зниклих безвісти

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна