“Нагадай про кожного”: в Україні пройде акція підтримки полонених і рідних зниклих безвісти

 

У суботу, 10 жовтня, о 18:30 по всій Україні пройде акція на підтримку полонених та рідних зниклих безвісти – “Нагадай про кожного”.

Про це інформують на однойменній фейсбук-сторінці події.

“Ми підтримаємо наших полонених і рідних зниклих безвісти. Про них почують усі. Також гасло нашої акції набуде й іншого значення – нагадай про кожного, хто забув свої обіцянки, хто забув про відповідальність за проблеми полону і зниклих безвісти, хто не може або не хоче покарати вбивць українців”, – йдеться в анонсі акції.

Організатори й учасники заходу мають “конкретні вимоги до влади, виконання яких назріває і обіцяється ще дуже давно”.  Зокрема:

  • прийняття закону про полонених, який законодавчо фіксує правовий статус та закріплює необхідну соціальну допомогу;
  • прийняття закону про воєнні злочини, що дасть змогу імплементувати норми міжнародного права, у такий спосіб підтвердивши спроможність України судити за міжнародні злочини, які є загальновизнані у світі, до яких не застосовують строків давності;
  • забезпечити роботу Комісії Кабміну з питань зниклих безвісти, яка вже не функціонує близько двох років, та дати змогу представникам родин зниклих безвісти брати участь у засіданнях;
  • визначити відповідальну особу при офісі президента з питань полону та зниклих безвісти для покращення комунікації і координації між родинами полонених та зниклих безвісти, експолоненими та державними органами;
  • забезпечити працівникам СБУ ефективну роботу у питанні збору інформації щодо обміну та правової оцінки дій звільнених. Не секрет, що звільняють не лише героїв. Були неодноразові випадки, коли звільняли організаторів “референдумів”, катів на підвалах. Такі злочинці мають бути покарані.

“Сподіваємось, нас цього разу не тільки почують, а й зроблять нарешті довгоочікувані кроки”, – зазначають активісти.

 

“Нагадаємо про все це президентові, Кабінету Міністрів, Службі безпеки України і кожному народному депутату. Нагадуйте разом із нами”, – закликають організатори заходу.

“Завтра країна почує про полонених. Їх досі дуже багато. Деякі з них у полоні вже сьомий рік. Попри це тема ув’язнення наших громадян все менше лунає серед нас. Не маємо права забути і вдати, що нічого і нікого немає. Приходь і нагадуй. Сотні людей “там” будуть вдячні тобі, коли повернуться на волю”, – додають у повідомленні.

“Нагадай про кожного” пройде у Києві та Обухові, Львові, Ужгороді, Луцьку, Дніпрі, Запоріжжі, Одесі, Чернігові, Миколаєві, Черкасах, Вінниці, Житомирі, Тернополі, Херсоні та інших містах.

Організаторами акції є спільноти “Свободу в’язням Кремля”, “Основа Майбутнього”, “Об’єднання рідних зниклих безвісти НАДІЯ”, “Українська асоціація полонених”,  “Об’єднання родичів політв’язнів Кремля”, “Всеукраїнський громадський рух матерів та родичів учасників Антитерористичної операції”.

Читайте також:
Україна закликала світову спільноту не забувати про зниклих в окупованому Криму й ОРДЛО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна