Візит прем’єр-міністра України до Туреччини: про що домовляються

 

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль 29-30 листопада перебуває з офіційним візитом у Туреччині, де вже відбулися і ще заплановані низка офіційних зустрічей та перемовин.

У суботу глава уряду провів “круглий стіл” із турецькими топ-компаніями із загальним портфелем інвестицій 5 млрд доларів, повідомила пресслужба Кабміну. На зустрічі були присутні віцепрем’єр-міністр- міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський, міністр інфраструктури Владислав Криклій, представники українсько-турецької ділової ради при Раді зовнішньоекономічних зв’язків Турецької Республіки та ін.

Шмигаль наголосив, що, попри пандемію COVID-19, Україна та Туреччина активно розвивають двосторонні відносини, і Україна має амбітні плани щодо побудови та реконструкції інфраструктури: автомобільних доріг, мостів, енергетичної та медичної інфраструктури, а також інфраструктури у сфері водопостачання та переробки сміття.

Прем’єр-міністр також зазначив, що Україна та Туреччина не повинні збавляти обертів співпраці. “Одним зі значних кроків у розвитку наших двосторонніх відносин має стати підписання Угоди про вільну торгівлю”, — сказав він.

Шмигаль наголосив, що Україна й Туреччина мають великий потенціал у сфері торговельного співробітництва. “Впевнений, що з підписанням Угоди про вільну торгівлю між нашими країнами, ми подвоїмо цей потенціал з 5 млрд доларів щорічного обороту сьогодні до 10 млрд доларів, які можна досягнути разом”, — сказав він, перебуваючи в Анкарі.

Міністр інфраструктури Владислав Криклій зі свого боку розповів представникам турецьких компаній, що минулого року в Україні був ухвалений закон про концесії, і це дало позитивний сигнал для інвесторів. Він закликав присутніх брати участь у концесійних конкурсах та приватизаційних аукціонах в Україні.

Цього ж дня Денис Шмигаль провів зустріч із міністром промисловості та технологій Туреччини Мустафою Варанком. Глава уряду України запропонував Варанку відновити регулярні засідання спільної українсько-турецької групи з координації стратегічного співробітництва у сфері оборонно-промислового комплексу. За словами очільника Уряду України, це дасть можливість ефективно імплементувати домовленості, досягнуті на рівні президентів України й Турецької Республіки.

Зі свого боку міністр промисловості та технологій Туреччини відзначив інвестиційний та ресурсний потенціал України. Мустафа Варанк підкреслив, що угода України з ЄС відкриває нові можливості для української продукції на європейських ринках.

У робочій поїздці до Туреччини прем’єр-міністра України також супроводжують перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова, заступник міністра розвитку, економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Качка.

30 листопада в Анкарі Шмигаль матиме зустріч з керівництвом Турецької Республіки.

Нагадаємо, у жовтні з офіційним візитом Туреччину відвідав президент Володимир Зеленський; він зустрівся з турецьким колегою Реджепом Таїпом Ердоганом.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна