“Такої бійки я не пам’ятаю взагалі”: Арестович розповів про поведінку росіян на засіданні ТКГ

 

Представники РФ на останньому засіданні Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу вели розмову на підвищених тонах, відмовилися відповідати за вбивство українського військового та схиляли Україну до виходу з Мінських угод.

Про це розповів речник української делегації в ТКГ Олексій Арестович у коментарі Апостроф TV.

За його особистою оцінкою, росіяни “хочуть повністю вибити Мінські угоди і нормандський формат”.

“…У мене склалося повне враження (за підсумками засідання – “Н”), що росіяни хочуть повністю вибити Мінські угоди і “нормандський формат” як жанр, щоб його не існувало. Такої бійки я не пам’ятаю взагалі, ані за ту історію шести років, ані за ті шість-сім років, в яких я брав участь (??? – “Н”). Це якщо брати підгрупи і загальні засідання”, – сказав Арестович в інтерв’ю.

За його словами, почалося засідання з того, що Леонід Кравчук заявив рішучий протест з приводу загибелі нашого солдата від кулі російського снайпера. Голова української делегації зажадав втручання СММ ОБСЄ в розслідування, а від російської сторони – провести розслідування і покарати винних у цьому вбивстві.

Читайте також:
Під Авдіївкою загинув старший солдат 72 омбр ЗСУ В’ячеслав Мінкін

“Все одразу стрибає на підвищені тони. Воно так і планувалося, мабуть. І починається приблизно таке: “Україна, підтвердіть письмово, що ви виходите з Мінських угод, заявіть це просто зараз. Ви готові до ескалації, ви готові до всіх наслідків?” І так далі”, – розповів Арестович про перебіг засідання ТКГ.

Українська сторона відповіла, що комплекс Мінських угод – це багато документів, а не тільки комплекс заходів від 12 лютого 2015 року. Рамковим для України є “нормандський формат” на вищому рівні і Мінські угоди, укладені в рамках його діяльності. Він почав працювати влітку 2014 року. Крайніми є “паризькі домовленості” від 9 грудня 2019 року.

Українська сторона поставила росіянам запитання.

“І ми не розуміємо, – говоримо ми, – Володимир Володимирович не може домогтися від своєї вертикалі, щоб вона працювала? Він же поставив підпис під цими угодами. Він же взяв на себе особисто, як голова держави, і на всю Російську Федерацію відповідальність за виконання цих угод. Вони виконані, навіть при позитивному натягуванні, тільки частково. Франція і Німеччина засвідчили, що Україна робить сильні кроки для їх виконання і поводиться відповідально. А вони поводяться, як у нас часто “зрадники” в Facebook: крик, шум, гам і ніякого толку”, – сказав Арестович.

Він додав, що зараз росіяни “засипають ефіри” повідомленнями про те, що Україна виходить з Мінських угод.

“Але це ще пів біди. До цього ми звикли. При тому, що я не сумніваюся, що вони найближчим часом будуть “качати” цю тему, спробують, з одного боку, провалити її на нижній рівень – розмовляйте, мовляв, з ОРДЛО. Вони завжди так роблять. Одночасно вони, напевно, будуть намагатися піднімати все це і вище”, – спрогнозував речник української делегації в ТКГ.

Читайте також:
Представник Росії в ТКГ підтримав план сепаратистів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна