В ОРДЛО громадян, що отримали російські паспорти, призивають до армії РФ

 

Громадян на окупованих територіях Донецької і Луганської областей, які мають російські паспорти, вже призивають до Збройних сил Російської Федерації.

Про це в п’ятницю, 27 листопада, заявив представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини в Луганській і Донецькій областях Павло Лисянський, передає “Укрінформ”.

“Ще на початку 2019 року в січні офіс Уповноваженого заявляв, що РФ готується до паспортизації місцевого населення. У травні 2019 року в ОРДЛО почали видавати вже російські паспорти… І зараз там нарощується потенціал видачі цих паспортів. Як мені доповідають правозахисники, є громадяни, які отримали російські паспорти, і їх вже призивають до ЗС РФ”, – сказав Лисянський.

Також він наголосив, що в людини, яка отримала цей псевдоросійський паспорт, немає соціальних гарантій, як, наприклад, право на пенсію, але є обов’язок служити в регулярній армії РФ.

Він зазначив, що у звіті “Інтеграційні процеси Російської Федерації в ОРДЛО” також викладені факти, як дітям 15-16 років, тобто – учням шкіл ОРДЛО 9-11 класу, прискорюють видачу паспортів так званих НЗФ, – для того, щоби вони швидше отримали так звані паспорти РФ.

У звіті представлено кілька напрямків інформації, щодо паспортизації населення тичасово окупованих територій, мілітаризації тамтешніх дітей та підлітків, спорту як інструменту та важелю впливу й інтеграції молоді ОРДЛО в РФ, громадських та політичних аспектів інтеграції місцевих жителів ОРДЛО в РФ, учбових та освітніх аспектів інтеграції дітей з окупованих територій в РФ, а також щодо співробітництва окупаційних адміністрацій РФ в Криму і окупаційних адміністрацій РФ в ОРДЛО з міськими радами міст РФ.

Інформація для звіту, як зазначив Лисянський, була зібрана на 70% із відкритих джерел, на 30% – зі закритих.

Раніше українська омбудсменка Людмила Денісова заявила, що близько 600 українців з ОРДЛО щодня спецрейсами доставляють до пунктів видачі паспортів в Російській Федерації.

Читайте також:
Прокуратура відкрила справу за примусову мобілізацію українців у ОРЛО

Євросоюз відреагував на незаконний призов РФ в окупованому Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна