Нацбанк випускає 5-гривневу монету до 175-річчя створення Кирило-Мефодіївського товариства

Національний банк України випускає пам’ятну монету “175 років створення Кирило-Мефодіївського товариства”, яка вийде в обіг 26 листопада.

Про це повідомляє сайт НБУ.

“Монета присвячена таємній організації, що виникла в Києві наприкінці 1845 року. Кирило-Мефодіївському товариству належить визначне місце в розвитку національно-політичної та історичної думки, становленні української ідеї. Провідну роль в товаристві відігравали Микола Костомаров, Пантелеймон Куліш, Тарас Шевченко, Микола Гулак, Георгій Андрузький, Василь Білозерський”, – зазначають у Нацбанку.

Номінал монети, яка виготовлена з нейзильберу масою 16,54 г – 5 гривень. Тираж – 30 тисяч одиниць.

Історична довідка:

Кирило-Мефодіївське братство (товариство) – українська таємна політична організація, яка існувала в Києві з грудня 1845-го до березня 1847 року.

Програмні положення Кирило-Мефодіївського братства викладені в підготовлених Миколою Костомаровим “Книзі буття українського народу” й “Статуті Слов’янського братства Св. Кирила і Мефодія” та в “Записці”, написаній Василем Білозерським.

В основу цих документів було покладено ідеї панславізму та українського національного відродження. Головне завдання братства полягало в побудові майбутнього суспільства на засадах християнської моралі шляхом здійснення цілої низки реформ. Це, зокрема, створення демократичної федерації слов’янських народів на принципах рівності й суверенності на чолі з Україною; знищення царизму, скасування кріпосного права та станів; встановлення демократичних прав і свобод для громадян; зрівняння у правах всіх слов’янських народів щодо їх національної мови, культури та освіти.

При цьому кирило-мефодіївці бачили різні шляхи втілення своїх поглядів у життя – від ліберально-поміркованого реформізму до революційних методів боротьби.

У березні 1847 року за доносом провокатора Олексія Петрова діяльність братства була викрита, а його члени заарештовані.

Читайте також:
Національний банк вводить в обіг 10-гривневу монету, присвячену ДПСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна