Лідери G20 схвалили замороження боргів бідних країн та рівний доступ до вакцин

 

Лідери G20 схвалили продовження заморозки боргових виплат найбіднішими країнами до середини 2021 року через пандемію COVID-19 і висловилися за рівний доступ до вакцин.

Про це в неділю, 22 листопада, поінформувало  агентство Reuters.

Пандемія і перспективи нерівномірного та невизначеного економічного відновлення були в центрі уваги дводенного онлайн-саміту під головуванням Саудівської Аравії, яка наступного місяця передасть головування у G20 Італії.

У спільній заяві лідери країн G20 також наполегливо закликали приватних кредиторів взяти участь в ініціативі щодо заморозки боргів найбідніших країн, і заявили, що стежать за особливими проблемами, з якими стикаються африканські та малі острівні держави.

Ініціатива G20 щодо полегшення боргового тягаря, запущена незабаром після початку пандемії навесні, допомогла 46 із 73 країн, що відповідають критеріям, відкласти виплати з обслуговування боргу в 2020 році на суму 5,7 млрд доларів США, вивільнивши кошти для боротьби з пандемією і зміцнення своєї економіки.

Лідери 20 країн із найбільш розвинутою економікою також пообіцяли не шкодувати зусиль для забезпечення доступної та справедливої ​​поставки ліків, тестів і вакцин проти COVID-19 “всім людям”, у відповідь на побоювання з приводу того, що пандемія може посилити розбіжності між багатими і бідними в світі.

“Ми не пошкодуємо зусиль, щоб забезпечити їхній рівноправний доступ для всіх людей. Країни G20 також працюватимуть над тим, щоби захищати життя, надавати підтримку, приділяючи особливу увагу найбільш вразливим, і повертати наші економіки на шлях відновлення зростання, захисту і створення робочих місць для всіх”, – зазначили вони.

“G20 однозначно визнає: якщо ми залишимо якусь країну позаду, ми всі залишимося позаду”, – заявив міністр фінансів Саудівської Аравії Мохаммед аль-Джадаан на заключній прес-конференції.

Нагадаємо, раніше генсек ООН Антоніу Гутерріш закликав списати борги найбіднішим країнам через пандемію.

Читайте також:
В Італії – найбільше смертей від коронавірусу за добу із початку квітня

COVID-19 в Україні: за добу діагностували майже 11 тис. нових інфікувань

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна