День Гідності і Свободи: карантин вихідного дня вніс корективи, але заходи відбуваються

 

У суботу, 21 листопада, Україна відзначає День Гідності та Свободи.

Зранку біля екуменічного храму архистратига Михаїла та українських новомучеників УГКЦ на алеї Героїв Небесної сотні у Києві відбулася панахида за загиблими під час Революції гідності, пише “Укрінформ“.

О 16:00 від початку алеї Героїв Небесної сотні стартує “Не втрачаймо Гідність! Захистимо Свободу!”, організована ГО “Родини Небесної сотні”. По її завершенні відбудеться молитва за Україну біля тимчасового меморіалу Героям Небесної сотні біля хреста.

Як повідомляють у Національному музеї Революції гідності, увечері біля портретів Героїв Небесної сотні запалять лампадки.

Також Музей закликає всіх громадян 21 листопада пов’язати синьо-жовту стрічку на одяг, рюкзак, сумку або автомобіль.

У соцмережах відбувається флешмоб #бути_гідним: у дописах під відповідним хештегом користувачі ділиться спогадами і роздумами про Помаранчеву революцію та Євромайдан.

Меморіальні заходи, присвячені пам’яті загиблих героїв, цього дня відбуваються в багатьох містах України. Водночас “карантин вихідного дня” вніс свої корективи у планування заходів із відзначення 7-ї річниці Революції гідності, тож особливо масштабних акцій на офіційному рівні не планується.

Читайте також:
“Не слухаючи старих політиків”:
в День Гідності і Свободи Зеленський розповів, яку Україну треба будувати

Тим часом поліція посилила заходи безпеки в місцях проведення заходів із нагоди Дня Гідності та Свободи.

“Працівники структурних підрозділів поліції спільно з військовослужбовцями Національної гвардії України забезпечуватимуть публічну безпеку та порядок на локаціях, де заплановано проведення відповідних заходів”, – повідомили у відділі комунікації столичного ГУ Нацполіції.

Зазначається, що згідно з раніше поданими заявками, 21 листопада в Києві заплановано проведення кількох заходів із нагоди 7-ї річниці початку Революції Гідності та Дня Свободи.

“У зв’язку з цим, правоохоронці, нацгвардійці, рятувальники, підрозділи вибухотехніків та кінологів, а також поліція діалогу забезпечуватимуть охорону громадського порядку у місцях проведення заходів, переважно – це центральна частина столиці”, – сказано в повідомленні.

Перед початком заходів локації, де проходитимуть акції, перевіряють спеціалісти вибухотехнічної служби та кінологи зі службовими собаками.

Також правоохоронці посилили охорону на центральних станціях Київського метрополітену й попереджають про можливість проведення “вибіркових поверхневих перевірок громадян”.

Як відомо, День Гідності та Свободи відзначається щороку 21 листопада згідно з указом президента від 13 листопада 2014 року. Його встановлено на честь початку двох знаменних і доленосних подій у новітній українській історії: Помаранчевої революції 2004 року та Революції гідності 2013 року.

Читайте також:
“Візьміть з собою трохи асфальту”: у річницю Революції Гідності активісти відвідають Зеленського в “Феофанії”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна