На Донбасі вперше зафіксували новітній російський комплекс “Наводчик-2”, – InformNapalm

 

На окупованій частині Луганської області, за 12 км від лінії фронту, вперше за час бойових дій на Донбасі було виявлено новітній російський комплекс “Наводчик-2”,

Перші текстові матеріали (без фото) про фіксацію наземної станції управління комплексу “Наводчик-2” з’явилися у звіті СММ ОБСЄ №272/2020 від 14 листопада 2020 року.

Міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm отримала візуальне підтвердження цієї текстової інформації.
Завдяки фото з БПЛА вдалося підтвердити, що новітній російський комплекс “Наводчик-2” дійсно використовується на Донбасі. Поряд зі станцією управління також були помічені три ящики для зберігання та транспортування БПЛА.

До складу комплексу входять 7 БПЛА типу “Гранат” різних модифікацій з радіусом дії 10, 15, 25 та 100 км. Комплекс призначений для виконання розвідувальних та спеціальних завдань, зокрема для забезпечення координатами цілей дивізіонів гарматної артилерії та РСЗВ.

Так, у звіті ОБСЄ йшлося, що за уточненими даними місії, зразок техніки, який вказали у звіті СММ ОБСЄ №268/2020 від 10 листопада як “комплекс радіоелектронної боротьби РБ-341В “Леєр-3”, був пізніше, при детальнішому аналізі, ідентифікований як пункт управління БПЛА “Наводчик-2”.

В InformNapalm зазначаються, що, на відміну від “Наводчик-2”, який зафіксований вперше на Донбасі, російський комплекс РБ-341В “Леєр-3”, до складу якого входять три БПЛА “Орлан-10”, вже неодноразово фіксувався в зоні бойових дій на сході України. Він потрапляв і в OSINT-дослідження InformNapalm, починаючи з 2015 року, і в 2018-2020 роках став досить часто потрапляти у звіти СММ ОБСЄ.

Стопкадр з відео російських пропагандистів 2015 року, на якому зафіксовані навчання російського терористичного підрозділу зі складу 1-го АК на Донбасі. У кадр випадково потрапив російський комплекс РЕБ РБ-341В “Леєр-3”

Комплекс “Наводчик-2” згадували у зведеннях із зони бойових дій на Донбасі лише одного разу: в контексті виявлення в квітні 2017 року в районі Світлодарської дуги БПЛА “Гранат-1”, який входить до складу цього комплексу.

“Проте виявлення цього типу БПЛА не є безумовним доказом застосування цілого комплексу, бо ці безпілотними можуть застосовуватись і окремо”, – підкреслили в InformNapalm.

Довідково:
Комплекс “Наводчик-2” поступив на озброєння МО РФ у 2014 році. Його одразу перекинули у Вірменію на 102-гу російську військову базу в місті Ґюмрі.
З того часу інформація про використання цього комплексу і в російських ЗМІ, і на офіційному сайті МО РФ стосувалася здебільшого тільки Вірменії.
Лише декілька разів цей комплекс також згадували в контексті проведення навчань на території 4-ї окупаційної військової бази РФ, яка розгорнута у Цхінвальському регіоні Грузії.

Читайте також:
InformNapalm встановили ще 13 російських морпіхів, які захоплювали Крим

InformNapalm визначив місце на Донбасі, де військова техніка з РФ перетинає кордон України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна