На Горі Хрестів у Литві встановлять хрест “За вашу і нашу свободу”

 

У Литві на Горі Хрестів встановлять пам’ятний хрест “За вашу і нашу свободу”.

Про це у вівторок, 17 листопада, поінформувала пресслужба Посольства України в Литві.

Виготовлений українськими ковалями хрест на вшанування пам’яті героїв, загиблих у боротьбі за свободу і незалежність України та Литви, вже доставили в Литву.

Пам’ятний хрест “За вашу і нашу свободу” перебуватиме у Військовому музеї міноборони Литви у Каунасі, де, після зняття карантинних обмежень, виставлятиметься для огляду.

“Цей унікальний хрест було виготовлено з уламків мін та снарядів, зібраних українськими волонтерами на Донбасі, починаючи з 2014 року, коли розпочалась російська збройна агресія проти нашої держави”, – йдеться у повідомленні посольства.

Ініціатива щодо виготовлення хреста належить українським військовослужбовцям, пораненим під час проведення Антитерористичної операції на сході України (АТО)/Операції об’єднаних сил (ООС), які коштом литовського уряду проходили медичну реабілітацію в одному з військових медичних закладів Литовської Республіки.

Згодом планують організувати показ пам’ятного хреста у Вільнюсі, Клайпеді, місті Друскінінкай та інших, після чого його буде встановлено на легендарній Горі Хрестів поблизу міста Шяуляй.

Починаючи з квітня 2017 року за ініціативи Посольства України в Литовській Республіці та за підтримки цієї ініціативи колективом Військового реабілітаційного центру МО Литви у м. Друскінінкай, саме тут українські військовослужбовці, що проходили курс реабілітації у Литві, вже встановили 29 пам’ятних хрестів.

Гора Хрестів розташована неподалік міста Шяуляй по дорозі Вільнюс-Рига. Це місце є католицькою святинею.

Гора є меморіалом жертвам насильницьких депортацій з Литви, які були здійснені радянським тоталітарним режимом після окупації цієї країни.

Зараз на горі розташовані близько 50 тисяч хрестів, кожен із яких символізує мученицьку долю людини насильницько розлученої з рідної землі.

Створення меморіалу розпочалось у 90-х роках минулого століття нащадками литовців, постраждалих від репресій тоталітарного режиму.

Читайте також:
Окупований Крим може завадити вступу України до НАТО, – глава МЗС Литви

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна