У Росії пропонують розширити список “іноземних агентів”

 

Комісія Ради федерації Росії із захисту суверенітету і запобігання втручанню у внутрішні справи країни запропонувала поправки про можливість визнання “іноземними агентами” незареєстрованих неурядових організацій.

Відповідне повідомлення розміщене на сайті газети Федеральних зборів.

“Іноземними агентами” пропонують визнати неурядові організації, які:

  • працюють у Росії без юридичної реєстрації;
  • ведуть політичну діяльність;
  • отримують фінансування з-за кордону.

Голова комісії Андрій Клімов заявив, що головна причина появи цих пропозицій – “безперервні спроби втручання з-за кордону в суверенні справи Росії”.

Перший заступник голови комітету Ради федерації з конституційного законодавства і державного будівництва Володимир Полєтаєв сказав, що важливо передбачити у виборчому законодавстві також поняття “кандидат, який виконує функції іноземного агента” і “кандидат, афілійований з особою, яка виконує функції іноземного агента”.

Російський “Інтерфакс” пише, що їм можуть заборонити обіймати посади в державних і муніципальних органах.
Така пропозиція увійде в пакет законодавчих заходів протидії “іноземному втручанню”, сказав Клімов. За його словами, ніхто не має наміру забороняти “кандидатам-іноземним агентам” брати участь у виборах.

“Це робиться для того, щоб наші виборці на виборах мали більш повне уявлення, в чиїх інтересах може в подальшому діяти той чи інший кандидат”, – заявив він.

Також статус “іноагента” пропонують поширити на громадян, які за “винагороду від іноземних джерел займаються збором військово-технічної інформації на території Росії”.
Клімов повідомив, що законопроєкти будуть внесені в Держдуму найближчим часом.

“Радіо Свобода” нагадує, що в 2017 році в Росії був ухвалений закон про ЗМІ – “іноземних агентів”. Після цього російська влада визнала “іноагентами” всі підрозділи “Радіо Свобода”, “Голос Америки” і телеканал “Настоящее время”.
У 2019 був році ухвалений закон про штрафи до п’яти мільйонів рублів для ЗМІ-«іноагентів» і 100 тисяч для фізосіб “іноагентів”.

Читайте також:
СБУ впіймала російського агента, який хотів улаштуватися до бойової бригади ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна