“Занижують число контактних осіб, не ізолюють”: військовий 93-ї бригади поскаржився на проблеми з “ковідом”

 

У 93-й окремій механізованій бригаді ЗСУ “Холодний Яр” штучно занижують кількість осіб, які контактували із хворим на COVID-19.

Про це повідомив “Новинарні” військовослужбовець бригади, солдат 1-го батальйону Микола Суязов, у якого виявили коронавірус.

“У мене боліло горло, я звернувся до лікаря, він оглянув мене, послухав і вирішив зробити рентген. Той показав правостороннє запалення легень. Мені зробили “швидкий” тест, щоб з’ясувати, чи це коронавірус, тест нічого не показав. Але мене поклали в окрему палату, щоб я ні з ким не контактував. Відтак взяли пробу на ПЛР-тест, і за три чи чотири дні прийшов позитивний результат”, – розповідає Микола.

Зі слів Суязова, у спілкуванні з медиком батальйону він назвав осіб, із якими контактував перед позитивним тестом. Медик передала список із 17 армійців начальнику медичної служби. Втім начмед перелік повернув і загадав зменшити цифру контактних до шести. Медик відмовилася це робити. Її викликали до штабу, де також вимагали скоротити список.

Чи зробила це медик, Суязов не знає, але, за його словами, “швидкий” тест здавали шестеро контактних осіб.

Їх навіть не відправили на самоізоляцію. Після експрес-тестування військові продовжують ходити на службу, хоча можуть бути носіями коронавірусу, каже солдат Суязов.

Сам Микола вважає, що підчепив вірус у частині. Припускає: через неізольованих хворих.

Суязов уже два тижні перебуває у шпиталі в смт Черкаське, де дислокується 93 омбр, на умови не нарікає, сподівається, що його невдовзі випишуть.

При цьому деяких бійців бригади, в яких з’являються симптоми ГРВІ, навіть без тестування відправляють на “самоізоляцію” в намети, встановлені на території частини. Солдати, які “лікувалися” в таких умовах, розповіли Суязову, що в наметах є пічки-буржуйки, але перебування там складно назвати комфортним.

За словами Миколи, ПЛР-тестування в бригаді для контактних осіб не проводять.

“Контактних осіб відправляють додому у звільнення, а за шість днів, якщо не з’явилися симптоми, вони повертаються і продовжують службу, не здаючи тести. При цьому, якщо безсимптомні, можуть заражати і рідних, і тих, із ким служать”, – констатує Микола Суязов.

Солдат розповів про ще один подібний випадок: “Хлопці мали їхати на навчання в Десну, їх відправили на швидкі тести, у кого був позитивний результат – відправили додому на шість днів, потім сказали повернутися. Заново не тестували”.

Кількома днями раніше сержант 93 омбр Володимир Остапенко розповідав виданню “Цензор.нет” про проблеми у ставленні до коронавірусних хворих у 184-му навчальному центрі у Старичах на Львівщині.
За словами військового, на його скарги щодо респіраторних симптомів у медпункті казали, що це “акліматизація”. Коли сержант перестав відчувати запахи і почав підозрювати, що має коронавірус, йому не вдалося “вибити” машину, щоб поїхати здавати тест. Весь цей час боєць із симптомами коронавірусу мешкав у приміщенні разом з іншими військовими. Щоб добратися до лікарні, Остапенко щоразу “домовлявся про машину з мужиками”. ПЛР-тест підтвердив у нього COVID-19. Медикаменти, які призначив лікар у місті, Остапенко частково купував сам.

Як інформувала “Новинарня“, станом на неділю, 15 листопада, Командування Медичних сил ЗСУ повідомляло про те, що на COVID-19 в армії хворіють 2444 особи. За попередню добу в армії було зареєстровано 121 новий випадок коронавірусної хвороби. За час пандемії в армії одужала 5401 особа, летальних випадків – 23.
За даними КМС, станом на неділю на ізоляції (в тому числі самоізоляції) в Збройних силах перебували 348 осіб.

автор: Анастасія Федченко

Читайте також:
Незважаючи на вихідний, в Україні зафіксували майже 10,7 тис. уражених коронавірусом

“Якщо буде новий 2014-й”: одкровення розвідника Проскуріна після звільнення з 93-ї бригади

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна