Суд заблокував рахунки Bihus.Info через розслідування про ексрозвідника Семочка

 

За рішенням суду приватний виконавець заблокував рахунки розслідувачів Bihus.Info через програш справи колишньому очільникові Служби зовнішньої розвідки Сергієві Семочку.

Про це в четвер, 12 листопада, повідомили на сайті Bihus.Info.

Суд зобов’язав журналістів спростувати інформацію про російські паспорти дружини Семочка та її дітей від першого шлюбу, виданих в окупованому Криму.

Також у матеріалі журналістів йшлося про тиск Служби безпеки України на фармацевтичний бізнес та втручання економічної контррозвідки СБУ, якою до розвідки керував Семочко, у держзакупівлі діалізних препаратів, що, за словами постачальників ліків, призвело до зупинки поставок і близько 200 смертей пацієнтів.

“Справу розглядали близько року: в суді допитували свідків, оглядали державні реєстри, зокрема прямо на суді журналісти продемонстрували, як перевірити наявність паспортів у родичів Семочка в офіційному реєстрі РФ. Однак влітку суддя звільнився і справу передали іншому – Юрієві Мазуру”, – йдеться у повідомленні.

Новий суддя зобов’язав спростувати низку цитат із розслідування. І навіть ті, які журналістам не належать, а лише є коментарями сторонніх осіб.

Рішення суддя ухвалив 10 вересня 2020 року, але журналісти отримали його повний текст аж 16 жовтня.

Після цього Bihus.Info подали апеляцію, однак виявилося, що тоді суддя Мазур вже видав виконавчий лист на примусове виконання рішення суду – це незаконно, бо рішення не набуває чинності, поки не спливе час на подання апеляції.

На основі листа суду приватний виконавець, також не чекаючи апеляції, арештував рахунки – каналу, ведучому програми Денису Бігусові та журналістці Лесі Івановій.

Також розслідувачі заявили, що усі докази, які стосуються громадянства і майна пасинка, падчерки і зятя Семочка – суд не спростував, а просто не прийняв як докази.

Нагадаємо, у розслідуванні програми “Наші гроші з Денисом Бігусом”, яке вийшло у жовтні 2018 року, мовилося зокрема про те, що держслужбовець Семочко придбав майно і нерухомість під Києвом на 8 мільйонів доларів, а його дружина, падчерка й зять отримали російські паспорти.
На той час Сергій Семочко обіймав посаду першого заступника керівника Служби зовнішньої розвідки, раніше – очільника економічної контррозвідки СБУ.

Читайте також:
Суд не поновив Семочка на посаді заступника глави СЗР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна