FightBack: павозахисники презентували “сердитий” чат-бот правової самодопомоги із шаблонами скарг

 

Правозахисники, журналісти та громадські діячі презентували чат-бот правової самодопомоги FightBack (t.me/fight_back_bot).

Чат-бот для телеграму розроблений Фундацією “Відкритий діалог” та Центром громадянських свобод за результатами серії інтерв’ю з активістами, які стали жертвами насильницьких нападів у різних регіонах України, повідомили “Новинарні” в ЦГС.

За даними цього дослідження, кожен другий громадський активіст відзначав проблеми із правовою допомогою. Часто вони тривалий час перебували без адвокатів і захисників, самотужки намагаючись представляти свої інтереси. Основними проблемами для них були незнання правової процедури, низький рівень мотивації та якості роботи слідчих, затягування розслідування. Відтак правозахисники вирішили розробити механізм, який би просто та доступно надавав інформацію про те, як побудоване досудове розслідування та які права вони як потерпілі мають на кожному етапі.

“У переважній більшості випадків розслідування насильницьких злочинів проти активістів не відповідає критеріям ефективного розслідування Ради Європи. Тож ми розробили

“сердитий” спосіб дати відповідь системі,
яка намагається завалити розслідування на різних його етапах”,

– розповіла очільниця Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Правозахисники відзначили, що громадські активісти в процесі розслідування зустрічаються із тими самим “точками болю” як і будь-хто в Україні.

“Попри те, що чат-бот розроблений із прицілом на громадських активістів, скористатися ним може будь-який громадянин України, який став жертвою насильницьких нападів. Всі можуть довести справу до кінця та отримати поради на різних етапах слідства”, – зазначив Максим Ситніков, спеціаліст з адвокації та аналітик Фундації “Відкритий діалог”.

Координаторка проєктів Центру громадянських свобод Любов Галан розповіла, що “чат-бот відтворює хронологічну логіку”.

“Будь-яка людина, яка стикається з насильницьким злочином проти себе, має зробити певні дії на різних етапах, і тому ми їх розділили в часі. Умовно кажучи, що потрібно зробити за перші 24 години після нападу? А що ми можемо відкласти на наступні декілька днів? А до чого ми можемо повертатися протягом всього досудового розслідування? Активісти та активістки роблять надзвичайні речі, але часто в них немає правничих навичок, щоб захистити себе”, – пояснила Галан.

Перше завдання чат-боту – навчити активістів, як примусити правоохоронні органи відкрити кримінальне провадження. Друге – як подбати про збереження доказів. Третє – як захищатися в рамках провадження від безініціативності слідчих. Для цього у чат-боті є вже готові документи, які людина може використати як шаблони для скарг.

“Для мене як адвоката кримінальне провадження – це війна. Тому для того, щоби досягати результатів, треба бути озброєним. Слід вміти користуватися «правовою» зброєю. Саме для цього створений чат-бот: щоби людина без правової освіти та досвіду змогла зрозуміти, як правильно її використовувати”, – розповів адвокат Юрій Білоус, який працював над інструкціями чат-боту.

До підготовки чат-боту також долучились інші відомі адвокати, які захищають права активістів – Лариса Денисенко, Марина Ліліченко, Віталій Титич, Віталій Коломієць.

Читайте також:
Справа Стерненка: дружини нападника на активіста вимагають від нього ₴4,5 млн компенсації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна