Автор фільму “Атлантида” Васянович відмовився від ордена, яким його нагородив Зеленський

 

Український режисер, оператор, сценарист і продюсер Валентин Васянович відмовився від ордена “За заслуги” 3-го ступеня, який йому присудив президент Володимир Зеленський.

Про це творець фільму “Атлантида” повідомив у середу, 11 листопада, в коментарі LB.ua.

Васянович сказав, що не може прийняти державну нагороду, якою його відзначили з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва (указ президента від 9 листопада).

“Як учасник кінематографічного процесу я протестую цією відмовою проти генерування владою кримінальних проваджень проти більшості кіновиробників, котрі створювали українську кіноіндустрію останніми роками. За дивним збігом обставин, ці “справи” переважно стосуються тих продакшнів, які представляли Україну на міжнародній арені. Я не можу приймати нагороду від тієї влади, яка однією рукою нагороджує “за значний особистий внесок у розвиток національної культури, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність”, а іншою — відкриває кримінальні провадження та займається переслідуванням. Це не політичне рішення. Це цехова солідарність та етика“, – сказав Васянович.

Як пояснюють журналісти, в коментарі режисера йдеться, зокрема, про кримінальне провадження, згадане у зверненні, опублікованому на сайті Держкіно перед другим туром 14-го державного конкурсу кінопроєктів.
В ньому Держкіно просило експертів “при оцінюванні проєктів під час другого туру врахувати інформацію щодо наявності незакритих кримінальних проваджень щодо компаній (відповідно до звернень правоохоронних органів) та наявність незавершених та не зданих до Держкіно проєктів у попередніх роках”.
Йшлося про компанії “Трафік філмз”, “Лаймове світло”, “Артхаус трафік”, ГО “Молодість” та інші.

Довідково
Валентин Васянович – кінорежисер, автор ігрових фільмів “Атлантида”, “Рівень чорного” та документального “Присмерку”, оператор стрічки “Плем’я” Мирослава Слабошпицького.
“Атлантида”, що розповідає про депресивний Донбас після перемоги України, перемогла в конкурсній програмі “Горизонти” Венеційського кінофестивалю-2019 і цього року висунута Україною на “Оскар” у категорії “Найкращий міжнародний фільм”.

Указ “Про відзначення державними нагородами України з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва” був виданий 9 листопада.
Згідно з документом, орден “За заслуги” 3-го ступеня отримали Валентин Васянович, актор Євген Паперний і диригент Володимир Шейко.
Крім багатьох інших, режисерці і письменниці Ірині Цілик (авторка фільмупро Донбас “Земля блакитна, ніби апельсин”) надали звання “Заслужений діяч мистецтв України”.

Читайте також:
Мур на кордоні з РФ і любов, що перемагає смерть: у прокат вийшов фільм “Атлантида” про Донбас після нашої перемоги

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна