Режисерка Цілик відмовилася від почесного звання, наданого Зеленським

 

Письменниця та кінорежисерка Ірина Цілик відмовилася від звання “Заслуженої діячки мистецтв України”, яке їй присвоїв президент Володимир Зеленський.

Про це вона повідомила в середу, 11 листопада, на своїй сторінці в фейсбуці.

Режисерка акцентувала, що не знала, що її кандидатуру подали на це звання. З нею також ніхто не зв’язався після присвоєння відзнаки – про неї Цілик дізналася зі ЗМІ.

“Був час переварити інформацію, почитати привітання моїх френдів і листи у приват з порадами “в жодному разі не відмовлятися від звання”. Але я так і не змогла на себе примірити все це – ну яка з мене заслужена? Щиро кажучи, я дуже хочу бути корисною і заслужити любов та довіру своєї країни різними добрими справами. Але наразі було б недоречно мати таке звання, дивлячись на це з різних точок зору. По-перше, я лише починаю свій шлях у кінорежисурі. Крім того, вважаю недоречним приймати з легкою душею такі відзнаки в часи непевності, коли багатьох моїх колег із кіноспільноти було скривджено несправедливими діями нинішньої влади”, – написала Цілик.

У коментарі “Новинарні” Ірина підтвердила, що відмовляється від звання, “рішення вже прийнято” та наразі досліджує офіційну процедуру оформлення відмови.

Довідково:

Ірина Цілик – українська кінорежисерка, письменниця, авторка поетичних і прозових творів. Членкиня Українського ПЕН. Лауреатка американського кінофестивалю “Санденс” (2020) за найкращу режисерську роботу у категорії світового документального кіно за стрічку “Земля блакитна, ніби апельсин”.
Чоловік Ірини Цілик — письменник, ветеран АТО Артем Чех.

Указ “Про відзначення державними нагородами України з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва” був виданий 9 листопада.

Як інформувала “Новинарня“, український режисер, оператор, сценарист і продюсер Валентин Васянович відмовився від ордена “За заслуги” 3-го ступеня, який йому присудив президент Володимир Зеленський.

Читайте також:
Режисерка Цілик відмовилася показувати в Росії фільм про життя фронтової Красногорівки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна