40 років після війни: Британія заявила про розмінування Фолклендів

 

Міністерство закордонних справ Великої Британії повідомило про те, що Фолклендські острови тепер повністю вільні від смертоносних мінних полів майже через 40 років після закінчення конфлікту, під час якого були закладені тисячі вибухових пристроїв.

Про це у вівторок, 10 листопада, інформує “Європейська правда” з посиланням на заяву відомства.

“Фінансована Британією програма, розпочата в 2009 році, завершила свою небезпечну місію з розмінування островів в Південній Атлантиці на три роки раніше заявленого терміну” – заявили в МЗС Британії.

Вилучення мін, встановлених під час конфлікту 1982 року з Аргентиною, означає, що Британія виконала свої зобов’язання, встановлені Конвенцією про заборону протипіхотних мін.

Мешканці островів відзначать цей момент вибухом останньої міни і знесенням парканів, які, нарешті, відкриють їм доступ до пляжів.

“Це величезне досягнення для островів, і ми повинні віддати належне блискучій команді саперів, які щодня піддають своє життя ризику, видаляючи і знищуючи наземні міни, щоб зробити Фолклендські острови безпечними” – сказала міністерка у справах європейського сусідства і Америки Венді Мортон.

Фолклендські острови будуть офіційно оголошені вільними від наземних мін 14 листопада на місцевому святі. Крім того, 17 листопада в будинку уряду Британії відбудуться офіційні урочистості, на яких саперам будуть вручені сертифікати, підписані міністром.

Як відомо, Фолклендська війна 1982 року — війна між Великою Британією і Аргентиною за контроль над Фолклендськими островами. Ні Аргентина, ні Велика Британія формально не оголошували одна одній війни; з погляду обох, воєнні дії виглядали відновленням контролю над своєю законною територією. Війна завершилася перемогою Великої Британії, яка контролює острови понині.

Читайте також:
Британія та Франція заявили про повну готовність спільних експедиційних сил

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна