У Харкові на території бригади Нацгвардії відкрили погруддя полковнику Петрові Болбочану

 

У Харкові на території 3-ї оперативної бригади Національної гвардії України відкрили пам’ятник-погруддя полковнику Петрові Болбочану.

Урочиста церемонія передачі погруддя відбулася в четвер, 5 листопада, у військовій частині 3017 Східного оперативно-територіального об’єднання НГУ.

Погруддя встановили в почесному місці штабу військової частини, де також встановлено бойовий прапор бригади та прапор України.

За словами керівниці проєкту Оксани Пономарьової, на пам’ятник Болбочану пожертвували кошти українці з різних країн світу. Пам’ятник створили скульптори Михайло Горловий та Олександр Фурман.

Роман Коваль – ініціатор створення пам’ятника, ще у 2015 році зібрав суму коштів, найшов однодумців серед художників та всього за три місяці вони створили ескіз і зробили погруддя із гіпсу, яке сьогодні встановлено у 3-ій оперативній бригаді.

“Для нас відкриття пам’ятника – почесна подія, до якої ми йшли декілька місяців, ми довго обирали з полководців, які боролися за незалежну Україну, чиїм ім’ям назвати бригаду. Петро Болбочан закінчив Чугуївське піхотне юнкерське училище та брав участь у визволенні Харкова, тож бригадою та керівництвом Нацгвардії було прийнято рішення про присвоєння бригаді почесного найменування імені полковника Петра Болбочана”, – цитує командира 3-ї бригади оперативного призначення імені полковника Петра Болбочана полковника Олександра Буравкова прессцентр НГУ.

Створення та відкриття пам’ятника Петру Болбочану відбулось в рамках реалізації проєкту “Українська історія в камені”. Погруддя Болбочана військовим передала громадська спілка “Творче патріотичне об’єднання “Музичний батальйон” та історичний клуб “Холодний Яр”.

Нагадаємо, указом президента України від 14 жовтня 2020 року 3-ій бригаді оперативного призначення Національної гвардії України присвоєно почесне найменування “Імені полковника Петра Болбочана”.

Як інформувала “Новинарня“, 4 жовтня у сквері імені Петра Болбочана на вулиці Січових Стрільців у Києві відкрили перший у світі пам’ятник полковнику Армії УНР Петрові Болбочану.

Хто такий Петро Болбочан

Петро Болбочан (1883-1919) – український військовий діяч, полковник армії УНР, командувач Кримської операції зі звільнення Криму від більшовиків і взяття під контроль Чорноморського флоту.
Був поборником самостійної та незалежної України, категорично виступав проти союзу з більшовиками та Росією.

Після революції Болбочан активно розпочав організацію українських військових частин і допоміг у формуванні 1-го Українського полку імені Богдана Хмельницького з частин російської армії. Сформував з добровольців 5-го корпусу Південно-Західного фронту російської армії 1-й Український республіканський полк та став його командиром.

На початку грудня 1-й Український полк був ліквідований з наказу корпусного солдатського комітету, що перебував під контролем більшовиків. Незважаючи на опір Болбочана, полк було роззброєно, а казарми підірвані та розбиті гарматами. Значна кількість українців загинула.

У січні 1918 року, напередодні більшовицької окупації столиці, Петро Болбочан і частина старшин з великими труднощами дісталися Києва. Хоча офіційного дозволу не отримав, сформував новий військовий підрозділ — Республіканський курінь. На чолі цього куреня Петро Болбочан взяв участь у придушенні січневого повстання більшовиків у столиці.

Невдовзі Республіканський курінь Болбочана реорганізовано у 2-й Запорізький піший курінь, надалі – у полк.

2 березня 1918 року 2-й Запорізький курінь на чолі з Петром Болбочаном, випереджаючи німецькі війська, першим увійшов до Києва, який без бою залишили більшовицькі частини.

Також запоріжці визволили Гребінку, Лубни, Ромодан, Полтаву.

Із листопада 1918 року по січень 1919-го Болбочан керував Обороною північно-східної України.

Був заарештований через критику непослідовної політики уряду УНР, засуджений воєнно-польовим судом та розстріляний. На момент виконання вироку талановитому полководцеві було лише 35 років.

У Києві на честь Петра Болбочана в листопаді 2017 року перейменували сквер Косіора.

Читайте також:
“Айдар”, “Хортиця”, князі й герої АТО: президент присвоїв почесні найменування військовим частинам

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна