Резніков пояснив, хто охоронятиме Донбас після виведення російських військ

 

Охороняти правопорядок на Донбасі після виведення військ, роззброєння та демілітаризації має поліцейська місія ОБСЄ.

Таку думку висловив віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков в інтерв’ю РБК-Україна, яке опубліковане в четвер, 5 листопада.

“Це буде предметом обговорення. Але моя особиста думка, що домінантою має бути поліцейська місія ОБСЄ із залученням Національної поліції, підрозділи якої будуть формуватися за особливим критерієм. Поліцейська місія на Донеччині та Луганщині – це новий виклик для ОБСЄ. У нашій концепції поліцейська місія повинна забезпечувати охорону громадського порядку, бути озброєна легкою стрілецькою зброєю та спецзасобами”, – сказав Резніков.

Він зауважив, що припинення гарячої військової фази можливе за умови виведення всіх збройних формувань, демілітаризації в ОРДЛО, роззброєння та розмінування. Резніков каже, що після цього постане питання, хто ж забезпечуватиме охорону громадського порядку на цих територіях.

“Ми пропонуємо розширити мандат ОБСЄ, в тому числі це дасть можливість проводити спільне патрулювання новоствореними підрозділами охорони громадського порядку за участю громадян України, які готові присягнути і це робити”, – зауважив Резніков.

Урядовець також наголосив, що необхідно буде створювати спеціальні підрозділи охорони громадського порядку і це будуть підрозділи Національної поліції з особливим статусом, можливо, як елемент департаменту СММ ОБСЄ.

“Туди повинні увійти громадяни України, які не брали участь у бойових діях… Має бути довіра у людей, це буде можливо, коли не буде страху. Знизити градус страху можна, якщо ми говоримо, що охороною громадського порядку займаються люди, які не брали участь у бойових діях ні в якому вигляді. Тоді це буде викликати більше довіри в усіх, у тому числі у міжнародних партнерів”, – зауважив він.

Крім того, Резніков сказав, що після виведення збройних формувань паралельно розвиватимуться два процеси: взяття контролю над кордоном і відновлення охорони громадського порядку.

“Все це входить в перший блок – створення території безпеки. Про всі інші кроки, приміром, про проведення місцевих виборів в ОРДЛО, можна говорити лише після виконання цього пункту. В цей час паралельно Міжнародний комітет Червоного Хреста повинен отримати доступ у всі місця утримання осіб, також повинна бути забезпечена програма взаємного звільнення всіх на всіх”, – сказав він.

За його словами, наступним кроком буде ухвалення пакету законодавства, в тому числі щодо амністії та особливого економічного режиму територій, для того щоб підняти і відновити економіку зруйнованого Донбасу.

“Але в нашому плані дій ми відразу говоримо, що непереслідування, прощення, можлива амністія і помилування не будуть стосуватися осіб, які вчинили військові злочини, що мали відношення до катастрофи MH-17 і злочинів у місцях утримання осіб, таких як, наприклад, в’язниця “Ізоляція”, – пояснив Резніков.

Читайте також:
Україна запропонує в ТКГ план миру, щоб у березні провести вибори в ОРДЛО, – Кравчук

План Кравчука для ОРДЛО – це “миротворчий спам”, – Єлісєєв

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна