У Бахмуті зачиняється єдина українськомовна книгарня в місті

 

Єдина у Бахмуті українськомовна книгарня “Еней” припиняє свою роботу.

Її власник, Володимир Дериведмідь, оголосив про повний розпродаж книг, передає “Суспільне”.

Дім книги “Еней” з’явився у Бахмуті шість років тому. Створив його колишній військовий, доброволець батальйону “Донбас” — Володимир Дериведмідь.

Заклад назвав на честь загиблого побратима Антона Цедіка.

“Цей Еней, на честь якого я назвав магазин, він з книгою в руках жив останні хвилини життя в Іловайському котлі. Чому? Сказали тільки взяти зброю, боєприпаси, навіть їсти не брати, тому що не всі повернуться. Він взяв зброю, боєприпаси, і книгу”, — розповів власник книгарні.

За словами Володимира, на полицях — література, виключно українською мовою.

Це для мене фронт. Я коли сюди заходив, я ставив собі досить амбітну задачу. Перше — це повинна бути присутня українська книжка, від народження і до історії сьогоднішнього дня. Я ставив собі задачу, щоб тут були книги за ціною виробника”, — розповідає Володимир.

Наразі, у книгарні розпродаж книг. Наприкінці листопада “Еней” зачиняється. Власник каже, проєкт був не бізнесовий, а соціальний: за оренду приміщення сплачував не із прибутків, а зі своєї пенсії.

Володимир каже, що для багатьох відвідувачів “Еней” став не просто книгарнею, а й осередком українства у Бахмуті. Відвідувачі тут спілкувались, декламували на камеру українські вірші.

Власник книгарні розповів журналістам, що сподівається знайти людину, яка змогла б продовжити його справу. Інакше двері книгарні “Еней” за місяць зачиняться.

Читайте також:
У Бахмуті відкривають український розмовний клуб

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна