У Бахмуті відкривають український розмовний клуб

 

Кілька ентузіастів організували в Бахмуті на Донеччині український мовний клуб.

Перше ознайомче заняття відбудеться 4 липня. На нього запрошують усіх охочих, інформує “Вільне радіо”.

Проводити заняття в мовному клубі буде Марія Лященко, їй 24 роки, вона з Покровського, працює в домі книги “Еней”.

Викладає українську мову та літературу, навчається на магістратурі Бердянського педуніверситету й стане спеціалістом з медіакомунікацій.

Український розмовний клуб — це спільна ініціатива керівниці бюро правової допомоги, переселенки Оксани Болотюк та української книгарні “Еней” Володимира Дериведмідя.

Марія розповідає — ніяких конспектів з граматики та правопису на цих заняттях не буде.

“В нашому суспільстві людям важко саме говорити українською. Не писати, не читати, не розуміти, а саме говорити. Коли діло доходить до того, щоб висловити свою думку, з цим бувають у людей проблеми, на жаль. Тому ми хочемо зробити цей клуб не письмовим (не розбір правил правопису), а саме от обговорювати щось”, — пояснює ведуча клубу.

Вона запропонує учасникам обговорювати українські фільми та книги, невеликі за обсягом. До першого заняття ніякої підготовки не треба. Воно відбудеться в суботу 4 липня з 15:00 до 16:00 у приміщенні за адресою вул. Першина, 11 (навскіс від податкової інспекції). А надалі вирішили збиратися в будні з 17:00 до 18:00.

“На перше заняття люди просто прийдуть, розкажуть що вони читають, який в них рівень, хто яких авторів знає, які фільми дивиться, щоб знати, на що потім акцентувати увагу, що буде цікаво”, — розповідає вчителька-волонтерка.

Також Марія планує обговорювати з учасниками клубу визначні постаті української культури (як минулого, так й сьогодення), поточні події та новини. Хочуть приділяти увагу й “інформаційній гігієні”.

“Певні ЗМІ підносять інформацію з різного боку. Як треба аналізувати ту інформацію, яка до нас надходить? Я думаю, це теж буде цікаво людям”, — пояснює фахівчиня.

Марія зазначає: заняття будуть безкоштовні.

“Ми хочемо свій внесок зробити, щоб люди більше цікавилися й культурою, й мовою, і взагалі всім, що стосується українства на Донбасі”, — пояснює вона.

Вона розраховує, що в групі буде до 15 людей. Якщо ж охочих буде більше, їх розділять на групи. Вже записалися в групу й молодь, й люди старшого віку. У всіх різний рід занять.

Читайте також:
“Можешь на нормальном языке говорить?!” Ким був Артем Мирошниченко в Бахмуті і за що його вбили

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна