У Росії співробітникам зовнішньої розвідки та ФСБ дозволять мати подвійне громадянство

 

У Росії співробітникам зовнішньої розвідки і Федеральної служби безпеки планують дозволити друге громадянство.

Поправки до законів про зовнішню розвідку і ФСБ президент Володимир Путін вніс до Держдуми ще 22 вересня в пакеті з іншими проєктами, що розвивають положення оновленої Конституції.
Наразі Держдума вже прийняла цей закон і передала його до Ради Федерації, передають “Ведомости”.

У пояснювальній записці до документа йдеться, що законопроєкт, крім іншого, встановлює заборону мати посвідку на проживання в іншій країні або інший подібний документ для військовослужбовців, федеральних цивільних службовців і працівників ФСБ, а також для співробітників органів зовнішньої розвідки, але тільки “якщо це не обумовлено рішенням задач оперативно-службової та розвідувальної діяльності”.

Як випливає з закону про зовнішню розвідку, лосі заборони мати посвідку на проживання в іншій державі не було тільки для співробітників СЗР, їм було заборонено мати тільки громадянство іншої країни.

У той же час співробітникам ФСБ діючий закон забороняв мати як друге громадянство, так і вид на проживання (або інший подібний документ) в іншій країні.

З другим громадянством неможливо було вступити на службу або роботу в ФСБ, а наявність посвідки на проживання або іншого подібного документа могла стати підставою не тільки для відмови в прийомі на роботу або службу в ФСБ, а й для звільнення”, – переповідає видання статтю 16 закону про ФСБ.

Прийнятий за пропозицією президента Путіна закон відміняє останнє правило: наявність посвідки на проживання в іншій країні або іншого документа, що дає право постійно в ній жити, виключено з переліку підстав для звільнення з ФСБ.

Крім того, новий закон знімає тотальну заборону на друге громадянство для співробітників ФСБ і СЗР. Заборона не поширюватиметься на співробітників ФСБ щодо яких спеціальне рішення прийме керівник служби, випливає з закону.

Таке рішення повинно бути “обумовлено рішенням завдань оперативно-службової діяльності”, відзначено в документі.

Читайте також:
Держдума визначила Конституцію РФ вищою за міжнародне право

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна