Після окупації Криму російський видобуток риби в Чорному морі зріс від 4 до 20 разів, – аналітики

 

Російський видобуток риби в Чорному морі по окремих видах риби за роки окупації у порівнянні з п’ятьма останніми передвоєнними роками зріс від 4 до 20 разів.
Це відбулося, в тому числі, завдяки переїзду на “роботу” до окупованого Криму рибалок з регіонів РФ.

Такі дані навела у своєму дослідженні моніторингова група редакції BlackSeaNews та Інституту Чорноморських стратегічних досліджень.

Так, вилов шпрота збільшився в 3,9 разів, камбала-калкан – у 9,2 разів, а ставриди – у 20. Ці цифри не охоплюють статистику щодо Азовського моря.

Як зазначається в дослідженні, до окупації Криму Росія видобувала в Азово-Чорноморському басейні в середньому близько 30 тисяч тон біоресурсів. Це сумарні об’єми вилову підприємств Краснодарського краю, Ростовської області, Ставропольського краю, Волгоградської області та Республіки Адигея.

“Об’єм вилову залишався майже стабільним впродовж 2007-2013 років. У 2014 кримські риболовецькі господарства впродовж декількох місяців не мали ліцензій й не виходили в море. Однак навіть за цей перший рік окупації загальний об’єм російського видобутку в Азово-Чорноморському басейні помітно зріс за рахунок кримської частини”, – пишуть аналітики.

Обсяги вилову риби Російською Федерацією в Азово-Чорноморському басейні. Інфографіка: BlackSeaNews

За повідомленнями Федерального агентства РФ з риболовлі, кількість користувачів водних біоресурсів Криму зросла більш, ніж втричі після “входження півострова до складу Росії”. В Азово-Чорноморському територіальному управління Росриболовлі цю тенденцію пояснили “особливостями дозвільної і податкової політики”.

До березня 2014 року риболовлею в Криму займалися 89 підприємців. За результатами 2015-го рибалив вже 181 господарський суб’єкт; наприкінці 2016-го – 267. А з 2017-го кількість користувачів вже утримується на рівні щонайменше 300.

До окупації риболовні підприємства Криму використовували для промислу 42 одиниці реєстрового флоту. Станом на 1 квітня 2015 право на плавання під прапором Російської Федерації та право власності на судна російського зразка отримали 32 рибопромислових судна. У серпні 2016-го року окупаційна влада відзвітувала про майже повне завершення процесу перереєстрації рибопромислового флоту – під прапором РФ зареєстровано 38 кримських риболовецьких суден.

“Тобто збільшення кількості промислових суден у кримських рибалок не сталося. Таким чином, приріст у декілька разів кількості риболовецьких підприємств, які працюють у водах і за квотами захопленого Криму, відбувся саме за рахунок російських суб’єктів підприємницької діяльності”, – наголошують експерти.

Серед тих, хто отримав дозвіл на вилов риби можна побачити, що, наприклад, Сімферопольське ТОВ “Крим-ресурс” засноване у січні 2015 року товариством з обмеженою відповідальністю “Мангуст” із російського міста Курган. А засновниками ТОВ із гучною назвою “Великий Крим” у липні 2015 року стали двоє мешканців Чечні.

За даними моніторингової групи “Інституту Чорноморських стратегічних досліджень”, промисловий лов риби біля узбережжя окупованого Криму в Чорному і Азовському морях ведуть, як мінімум, 94 середніх промислових судна.
Крім того, авторами постійно фіксується масове прибережне тралення групами сейнерів до 10 суден одночасно.

“Ці сейнери йдуть уступом один до одного на відстані декількох сотень метрів. Вони фактично виконують суцільну зачистку кримського узбережжя від Керчі до Євпаторії (придонне тралення активними різноглибинними тралами), починаючи зі 100-200 метрів від берега”, – резюмували аналітики.

Читайте також:
Путін збільшив розміри “вільної економічної зони” в окупованому Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна