Напад у церкві Ніцци: троє померлих, Франція оголосила найвищий рівень терористичної загрози

 

У Ніцці терорист напав з ножем на відвідувачів базиліки Нотр-Дам: загинули три людини, в місто прибув президент республіки Еммануель Макрон. 

Інцидент стався вранці в четвер, 29 жовтня.

У результаті нападу загинули три людини; як уточнює Le Figaro, двоє з них — чоловік і жінка — були вбиті в самій базиліці, ще одна жінка — в розташованому поруч кафе, де вона намагалася сховатися від злочинця. Одна з жертв, за даними Nice-Matin, була обезголовлена. Крім того, є й поранені.

Нападника затримала поліція приблизно через 10 хвилин після атаки, він отримав поранення і був госпіталізований.

Про його особистість поки нічого не повідомляється. Після нападу поліція оточила район і перевірила його на наявність вибухових пристроїв. Влада Ніцци розпорядилася закрити усі церкви та інші культові споруди міста і взяти їх під охорону.

Влада відразу назвала напад в Ніцці терактом. Мер Ніцци Крістіан Естрозі охарактеризував подію як “ісламський фашизм”.

За його словами, злочинець продовжував кричати “Аллах акбар!” навіть після того, як його затримали. Кримінальним розслідуванням злочину зайнявся антитерористичний відділ французької прокуратури. У МВС створено кризовий штаб під керівництвом голови міністерства.

У його засіданні взяв участь президент Франції Еммануель Макрон.

Рада мусульман Франції засудила атаку в Ніцці. У заяві ради — організації, яка представляє інтереси ісламської громади країни перед урядом — йдеться, що вона “рішуче засуджує терористичний акт”.

В знак солідарності з близькими загиблих рада закликала всіх мусульман Франції відмовитися від публічного святкування Мавліду — дня народження пророка Мухаммеда, який в 2020 році відзначається 29 жовтня.

На території всієї Франції після вбивства трьох осіб в Ніцці введений в дію план з протидії тероризму на рівні “екстрена атака”, про це заявив прем’єр-міністр країни Жан Кастекс. 

Кастекс засудив “боягузливий і варварський вчинок, який засмутив всю країну”.

За словами прем’єра, найвищий рівень терористичної загрози поширюється на всю територію держави. У Франції він активується у разі неминучої загрози терористичного акту або відразу після того, як теракт був скоєний.

Пізніше стало відомо ще про один аналогічний напад. В Авіньйоні чоловік, озброєний ножем, з криком “Аллах акбар!” спробував напасти на поліцейських. Його застрелили.
Ще через деякий час поліція міста Ліон, розташованого в центральній частині Франції, затримала біля залізничного вокзалу озброєного ножем чоловіка. Як повідомили місцевим журналістам правоохоронці, чоловік планував сісти в трамвай і почати “заколювати пасажирів”.

“Відповідь уряду буде твердою, нещадною і негайною. Я вже прийняв рішення про введення плану протидії тероризму на всій території країни”, — заявив Кастекс, виступаючи перед депутатами Національних зборів Франції.

Він також заявив, що президент Емманюель Макрон скличе Раду безпеки вранці в п’ятницю, 30 жовтня.

Читайте також:
“Je suis Samuel!”: Францією прокотилася хвиля мітингів після обезголовлення вчителя, уряд посилює боротьбу з ісламізмом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна