“Je suis Samuel!”: Францією прокотилася хвиля мітингів після обезголовлення вчителя, уряд посилює боротьбу з ісламізмом

 

У різних містах Франції тисячі людей вийшли на вулиці, щоб вшанувати пам’ять вчителя історії Самюеля Паті, обезголовленого ісламістом за те, що він показав учням карикатури на пророка Мухаммеда.

Про це в неділю, 18 жовтня, повідомляє Le Figaro.

Люди зібралися на площах Парижа, Марселя, Страсбурга, Лілля, Ліона, Тулузи, Гренобля, Орлеана, Бастії та багатьох інших міст.

У Парижі на мітингу на площі Республіки були присутні міністр внутрішніх справ Жан Кастекс та мер міста Анн Ідальго.

“Ви нас не злякаєте. Ми не боїмося. Ви не роз’єднаєте нас. Ми – це Франція”, – написав глава МВС Жан Кастекс, оприлюднивши у твіттері відео з акції.

На переповненій площі Республіки люди тримали плакати “Я вчитель”, “Я Самуель”, “Ні тоталітаризму думок” тощо.

Президент Еммануель Макрон у своєму зверненні до народу заявив, що нападник своїм вчинком “хотів убити Республіку разом з її цінностями” та що вся Франція стане на захист викладачів і їхнього права вільно й безпечно виконувати свою роботу, виховуючи вільних громадян.

Увечері на засіданні ради оборони й національної безпеки за участі Макрона в Єлисейському палаці обговорювали, зокрема, ситуацією з ісламістською загрозою. Ідеться про те, щоб “розширити й поглибити” законопроєкт щодо боротьби з сепаратизмом та радикальним ісламом, передає AFP.

Як відомо, 16 жовтня в місті Конфлан-Сент-Онорін неподалік від Парижа молодик убив 47-річного Самюеля Паті, викладача історії в місцевому коледжі, та відрізав йому голову. Причиною розправи стало те, що вчитель показував студентам карикатури на пророка Мухаммеда. Поліція застрелила зловмисника при затриманні.
Нападником виявився 18-річний мусульманин Абдулла Анзоров – чеченець, який народився в Москві. Він на законних підставах проживав у Франції як біженець і ніде не вчився.
Французькі правоохоронці затримали щонайменше 11 осіб з оточення ісламіста, підозрюваних у причетності до вбивства.
Президент Еммануель Макрон назвав убивство “ісламістським терористичним нападом”.

Читайте також:
Danone припиняє рекламу йогурту з актором-терористом Пореченковим

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна