На Житомирщині в італійській снарядній гільзі знайшли артефакти УПА

 

На Житомирщині археолог-аматор знайшов гільзу від італійського снаряда, в якій понад 70 років пролежали друковані артефакти часів Української повстанської армії.

Знахідка лежала в лісі неподалік урочища “Криниченька” на території колишнього хутора Соболів Радомишльського району, передає “Армія.Інформ”.

У гільзі, що була закрита дерев’яною пробкою, знайшли три друковані артефакти:

  • газета “Зов крови” за 1947 рік;
  • листівка “Українська молодь!”;
  • буклетик “За що бореться Українська Повстанча Армія (УПА)?”.

Фото: Армія.Інформ

“Це руйнує поширений стереотип про те, що УПА діяла виключно на західноукраїнських землях. Радомишльщина – це взагалі повстанський край, і народний спротив тут тривав аж до 1952 року. Безпосередньо на хуторі Соболів діяла підпільна організація з шести вояків ОУН. На хуторі Жадок – п’ятеро повстанців. У селі Негребівка – двадцятеро. Так – і в решті сіл”, – каже керівник історико-культурного простору “Повстанський хутір”, виконувач обов’язків директора Радомишльського народного краєзнавчого музею Сергій Галицький. 

Сьогодні в Радомишлі мешкає колишній зв’язковий УПА з Тернопільщини, який після повернення із заслання оселився на Житомирщині.




Читайте також:
Віднайдені на Івано-Франківщині архіви УПА передали дослідникам. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна