Зеленський скасував не дисбати, а лише старе положення

 

Президент України Володимир Зеленський своїм указом від 21 жовтня скасував не дисциплінарні батальйони, як повідомили деякі ЗМІ, а старе положення про них.

Про це пише АрміяInform.

“21 жовтня 2020 року указом президента скасовано указ президента України №139 “Про Положення про дисциплінарний батальйон у Збройних Силах України”, затверджене понад 26 років тому – 5 квітня 1994-го. Навіть за поверхневого ознайомлення з цим Положенням стає зрозуміло: воно вже застаріло, передусім з юридичної точки зору”, – зазначає агенція.

Зокрема, в скасованому документі зазначалося, що “контроль за діяльністю дисциплінарного батальйону, додержанням у ньому вимог військових статутів та цього Положення здійснює Генеральний штаб Збройних Сил України”; “керівництво дисциплінарним  батальйоном  здійснює командувач  військами  військового  округу (оперативного командування)…” тощо.

“Зрозуміло, що жодних військових округів в Україні вже не існує, а у Генерального штабу безліч інших завдань. Тому назріла необхідність привести нормативно-правову базу в цьому питанні відповідно до вимог чинного законодавства. Що, власне, й відбулося”, – констатує АрміяInform

Стаття 14 Кримінально-виконавчого кодексу України визначає порядок виконання покарання у вигляді тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців. На виконання вимог зазначених положень наказом Міністерства оборони України № 215 від 18 травня 2015 року затверджено Інструкцію про порядок відбування покарання засуджених військовослужбовців у вигляді тримання в дисциплінарному батальйоні. Саме цей документ регулює порядок і умови відбування покарання у “дисбаті”.

“Отже, дисциплінарний батальйон не скасовано. Він продовжує своє функціонування й, згідно з вимогами чинного законодавства, ця частина безпосередньо підпорядковується начальнику Центрального управління Військової служби правопорядку (по місту Києву і Київській області) – військовому коменданту (місто Київ)”, – наголошує інформагенція Міноборони.

Раніше деякі ЗМІ (зокрема й “Новинарня“) помилково повідомили про те, що президент Зеленський скасував дисбати в ЗСУ.

Читайте також:
У Києві на День Незалежності в 2021 році проведуть військовий парад

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна