У жовтні працівники ЧАЕС можуть недоотримати 30% зарплати, – ДАЗВ

 

На підприємствах зони відчуження виникла загрозлива ситуація щодо фінансування поточних видатків: у жовтні працівники Чорнобильської АЕС можуть недоотримати близько 30% заробітної плати.

Про це у вівторок, 20 жовтня, повідомили в пресцентрі Державного агентства України з управління зоною відчуження.

Зазначається, що така ж ситуація щодо можливості профінансувати у повному обсязі заробітні плати очікується у листопаді, якщо не буде вирішено питання щодо виділення додаткових бюджетних коштів.

Дефіцит бюджетних коштів у розмірі 80 мільйонів гривень виник через недофінансування бюджетних програм:

  • “Підтримка у безпечному стані енергоблоків та об’єкта “Укриття” та заходи щодо підготовки до зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС”;
  • “Підтримка екологічно безпечного стану у зонах відчуження і безумовного (обов’язкового) відселення” на 2020 рік.

Під час підготовки Державного бюджету на 2020 рік ДАЗВ подавалася додаткова потреба, яка була розрахована, виходячи із законодавчо встановленого збільшення мінімальної заробітної плати та зростання тарифів на комунальні послуги.

“Відсутність належного фінансування може створити несприятливу ситуацію щодо виконання основних функцій, які покладені на ЧАЕС – виконання робіт із забезпечення радіаційної, ядерної безпеки та безпечного поводження із радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом”, – наголошують у ДАЗВ.

Одним зі шляхів вирішення, додають у пресслужбі агентства, могло бути розпорядження уряду щодо виділення додаткового фінансування у розмірі 80 млн грн за рахунок залишку коштів Державного фонду охорони навколишнього природного середовища.

Відповідне розпорядження було розроблено ДАЗВ та Міндовкілля, погоджено Мінекономіки, але не погоджено Мінфіном. Також ДАЗВ виступало ініціатором внесення змін до Державного бюджету шляхом збільшення видатків на фінансування підпорядкованих підприємств.

У разі невиділення додаткових коштів на кінець року тільки по ДСП “Чорнобильська АЕС” виникне заборгованість у розмірі 60 млн грн. Окрім цього, проблеми з фінансуванням поточних видатків також є і на інших підприємствах.

У Держагенстві висловили сподівання, що КМУ та профільні міністерства “консолідують свої зусилля”, щоб підприємствам, що належать до сфери управління ДАЗВ, було виділено фінансування для вирішення питання із дефіцитом бюджетних коштів на поточні видатки.

“Розраховуємо, що працівники підприємств зони відчуження із розумінням поставляться до ситуації, що склалася, бо ДАЗВ спільно із Міндовкілля використовують усі можливі механізми, щоб у найкоротші терміни знайти позитивне вирішення питань, які пов’язані з фінансуванням підприємств, що належать до сфери управління Державного агентства України з управління зоною відчуження”, – додали у пресслужбі.

Читайте також:
Вивезти радіоактивний ліс із зони ЧАЕС неможливо, – поліція

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна