Вивезти радіоактивний ліс із зони ЧАЕС неможливо, – поліція

 

Інформація про несанкціоноване вирубування і вивіз радіоактивного лісу з зони ЧАЕС не відповідає дійсності.

Про це у вівторок, 23 червня, поінформували у відділі комунікації поліції Київської області.

“У ЗМІ з’явились публікації, автори яких стверджують, що “Чорнобильський ліс вирубується в промислових масштабах, а перевірки радіоактивного забруднення деревини викликають сумніви”. Однак така інформація жодним чином не відповідає дійсності”, – йдеться у повідомленні.

На території зони відчуження працює тільки одне Державне спеціалізоване підприємство “Північна Пуща”, яке здійснює лісогосподарську діяльність щодо вирубки й оздоровлення лісів, на підставі отриманих лісорубних квитків.

Це підприємство безпосередньо підпорядковується Державному агентству з управління зоною відчуження.

Також на території зони ЧАЕС функціонує Державне спеціалізоване підприємство “Екоцентр”, яке спочатку обстежує ділянку лісу, де планується вирубка, на вміст радіоактивних елементів, зокрема, стронцію та цезію, і встановлює ступінь радіаційного забруднення.

“Той ліс, який є радіаційно забрудненим – утилізується у побудованій за євростандартами місцевій котельні. А та деревина, яка відповідає допустимим дозиметричним нормам, в подальшому вирубується, та зі спеціальними “чіпами” вивозиться за межі зони ЧАЕС для реалізації”, – інформують у поліції.

На контрольно-пропускних пунктах зони відчуження ця деревина вдруге перевіряють на наявність радіаційного забруднення. Також там працівники поліції здійснюють перевірку відповідних дозвільних документів на її транспортування та ставлять відмітки у накладних.

Цьогоріч поліцейські виявили та задокументували факт несанкціонованого вивозу деревини.

“Водій намагався вивезти шість кубометрів лісу з Чорнобильської зони без відповідних документів, оминаючи КПП. Поліцейські вилучили вказану деревину та автомобіль. Особі оголошено про підозру і за процесуальним керівництвом прокуратури кримінальне провадження з обвинувальним актом скеровано до суду”, – поінформували у відомстві.

У поліції закликали громадян повідомляти на 102, або до інших правоохоронних органів, виключно про реальні та конкретні факти вирубки чи транспортування лісових насаджень.

Читайте також:
Архів СБУ розсекретив деталі будівництва та аварії на ЧАЕС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.