На Одещині відбувся футбольний турнір пам’яті загиблих морпіхів Дениса Козьми та Миколи Іліна

 

Поблизу Одеси відбувся уже другий турнір із мініфутболу пам’яті загиблих військовослужбовців 137-го окремого батальйону морської піхоти ЗСУ Дениса Козьми та Миколи Іліна. 

За словами керівника громадського об’єднання Veterans Hub Odesa, представника Одещини у раді ветеранів при Міністерстві ветеранів України Олександра Голопотелюка, цьогоріч кількість учасників у турнірі збільшилась.
Загалом у змаганнях взяли участь сім команд.

Турнір був відкритий для участі будь-яких команд, а не лише представників силових структур.

“Для нас, ветеранської спільноти, дуже важливо, щоб належним чином вшановували пам’ять про наших Героїв. Коли ми це робимо, завдяки і спортивним турнірам, ми вирішуємо декілька важливих питань. Це і гідне вшанування наших загиблих воїнів, і залучення ветеранів до соціальних проєктів, зокрема, спортивних змагань”− цитує Олександра Голопотелюка видання “Армія.Інформ.

Цього року в напруженій боротьбі перемогу на турнірі здобула збірна команда однієї з частин Національної гвардії України, дислокованої в Одесі.

Фото: Армія.Інформ

Почесні друге та третє місця вибороли “цивільні” команди − “Атлетік” із Великої Михайлівки та спортивний колектив із населеного пункту Окни, усі з Одеської області. Найкращими гравцями турніру стали футболіст Владислав Скальський з Окнів та воротар Владислав Корся − гравець команди окремого батальйону морської піхоти.

Організаторами змагань стали громадське об’єднання Veterans Hub Odesa та Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті.

Організатори турніру переконані, що змагання стануть регулярними, та закликають долучитися до наступного турніру якнайбільше аматорських футбольних колективів.

Нагадаємо:
Старший матрос Денис Козьма, позивний “Дєд”, загинув 1 травня 2019 року в бою з ворожою ДРГ під с. Миколаївка Волноваського району Донецької області, діставши наскрізне вогнепальне поранення грудної клітки. Під щільним обстрілом тіло Дмитра не вдалося евакуювати з поля бою, тож його вважали зниклим безвісти, аж поки не стало відомо, що його підібрали бойовики й евакуювали у свій тил.
Тіло передали українській стороні 8 травня. Нагороджений орденом “За мужність” III ступеня (посмертно).

Військовий медик сержант Микола Ілін, позивний “Естонець”, народився у Білорусі, громадянин Естонії. 13 липня 2020 року в районі селища Зайцеве поруч із тимчасово окупованою Горлівкою російські терористи обстріляли евакуаційну групу, що мала забрати тіло загиблого внаслідок підриву військовослужбовця.
Група евакуації у білих касках із розпізнавальними знаками не встигла дійти до тіла вбитого бійця кілька метрів. Ворог відкрив вогонь на ураження зі стрілецької зброї. Група відійшла, натомість Ілін намагався надати допомогу пораненому. Противник знову почав обстріл із гранатометів та великокаліберних кулеметів,внаслідок чого Микола загинув, ще одного військовослужбовця було поранено, один дістав бойове травмування. Протягом кількох днів тіла загиблих та поранених воїнів знаходились на місці обстрілу.
Тривали переговори з СММ ОБСЄ щодо їхньої евакуації. Врешті 17 липня російські терористи передали тіло Іліна, яке було ідентифіковано за допомоги експертизи ДНК.
Нагороджений орденом “За мужність” III ступеня (посмертно).

Читайте також:
Змагання спецпризначенців пам’яті загиблого побратима: “наближені до бойових”. ВІДЕО, ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна