В українських архівах хочуть створити фонди періоду російської окупації

 

В українських архівах планують створювати фонди періоду тимчасової окупації Російською Федерацією за аналогією фондів часів німецької окупації.

Про це в інтерв’ю “Укрінформу”, яке опубліковане в середу, 14 жовтня, повідомив голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов.

“Для нас зараз болюча тема – втрата фондів у Донецьку, Луганську та в Криму, тому що фактично держава у 2014 році не забезпечила евакуацію цих державних архівів. Тож як тільки встановиться контроль української влади над цими територіями, ми будемо оцінювати стан справ у архівах, вивчатимемо, що залишилося, а що вивезено. Мене колись запитували – що ми будемо робити з документами, які зараз зберігаються в архівах так званих “ДНР” і “ЛНР”, Криму? Думаю, що за аналогією, будемо створювати архівні фонди. У нас зараз є фонди періоду німецької окупації, де містяться документи, створені місцевим окупаційним режимом, так само будуть фонди тимчасової російської окупації”, – сказав Хромов.

За його словами, з фондами у Донецьку та Луганську ситуація важка, “бо там терористичні організації фактично руйнують архіви, управляють ними на найнижчому рівні”.

“А в – Криму свої амбіції. Там показують, як “розвивають” архівну справу. Але ми на міжнародному рівні боремося і відстоюємо в профільному середовищі те, що це наші архіви. Зокрема, є інтерактивна карта Міжнародної ради архівів, до якої ми внесли інформацію про Державний архів Автономної Республіки Крим і про Державний архів міста Севастополь та позначили, що це українські архіви, які знаходяться на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях, і управляються колаборантами, які пішли на службу окупаційному режиму”, – повідомив голова Державної архівної служби.

Він поінформував про співпрацю архівної служби з Мін’юстом та МЗС через різні правові механізми, щоб досягти хоч якогось результату в перспективі повернення цих архівів.

“Архіви – це культурна спадщина і окупант несе всі зобов’язання щодо її збереження”, – наголосив Хромов.

Також він зауважив, що загалом найбільше втрат архівні фонди України зазнали внаслідок кампаній Радянського Союзу зі знищення документів, а також – під час евакуації документів у період Другої світової війни.

Читайте також:
Бойовик “ЛНР” Коноплицький в радянські часи був “штандартенфюрером СС” і так само катував людей, – архів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна