Посуха на півострові: кримські вчені заявили, що воду з річки Салгир можна зробити питною

 

Вчені Академії будівництва та архітектури “Кримського федерального університету імені Вернадського” впевнені, що сучасні методи очищення води можуть впоратися з очищенням води з річки Салгир, зробивши її придатною для пиття.

Про це в четвер, 15 жовтня, передає видання “Крим.Реалії” з посиланням на пресслужбу університету.

“У лабораторії хімії та технології води на нашій кафедрі ми проводили досліди з очищення води із Салгира. Методи, які ми для цього застосовували, відомі й наводяться в підручниках з водопостачання. Відмінності в технологічних процесах залежать тільки від хімічного і бактеріологічного складу води. Ми проводили очистку в тестовому режимі, щоб показати принципову можливість очищення до якості, яку вимагають для отримання питної води”, – вважає завідувач кафедри водопостачання, водовідведення та санітарної техніки Академії будівництва й архітектури “КФУ” професор Ілля Ніколенко.

У повідомленні нагадали, що ще у 2017-2018 роках вчені вишу пропонували накопичувати воду з Салгира в Міжгірському водосховищі.

Раніше підконтрольний Росії глава Криму Сергій Аксьонов повідомляв, що зараз вивчається питання щодо очищення води в річці Салгир для її подальшого використання “в побутових потребах”.

До цього він заявляв, що рівень забруднення річки Салгир у межах Сімферополя в тисячу разів перевищує норму. А причина цього – каналізаційні стоки. У зв’язку з цим влада Криму звернулася до уряду Росії за допомогою в будівництві сучасних очисних споруд, які змогли б зробити придатною до використання стічну воду в Салгирі.

Додамо, що з 7 вересня в Сімферополі, Бахчисараї та Сімферопольському районах через посуху й обміління водойм запровадили третій, найжорсткіший етап обмежень подачі води.

З 14 жовтня в Білогірську знижують тиск при подачі води. Також повідомили про обмеження водопостачання через дефіцит. Білогірський район переводять на подачу води за графіком.

Як писала “Новинарня”, українська влада неодноразово заявляла про те, що водопостачання анексованого Криму буде відновлено тільки після деокупації півострова.

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму у прісній воді через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією у 2014 році поставку води на півострів було припинено.

Запаси води у Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. Згідно з заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові.

Читайте також:
За два місяці в окупованому Криму пересохли п’ять річок, – російські гідрометеорологи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна