На території трьох областей силовики блокували продаж саморобної вибухівки напередодні Дня захисника України

 

Силовики затримали учасників міжрегіонального організованого злочинного угруповання, які в домашніх умовах виготовляли саморобні вибухові пристрої, реалізовували частину з них, зброю та боєприпаси напередодні Дня захисника України.

Про спільну реалізацію повідомили увечері у вівторок, 13 жовтня, пресцентри Служби безпеки України та спецпрокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону України.

За даними СБУ, до складу угруповання входили кримінальник, діючий військовослужбовець Збройних сил України та колишній учасник одного з добровольчих батальйонів.

За інформацією спецпрокуратури, до складу групи входив колишній військовослужбовець, який на початок вчинення злочину проходив службу у ЗСУ.

“Організатором злочинної групи виявився уродженець Житомирщини, який керував нею перебуваючи під вартою у Київському та Черкаському слідчих ізоляторах за підозрою у розбої. Клієнтів він підшукував через особисті зв’язки у кримінальних колах”, – інформують у пресцентрі спецслужби.

У рамках кримінального провадження оперативники спецпідрозділу провели сім оперативних закупок, під час яких задокументували факти продажу зловмисниками стрілецької зброї та вибухових пристроїв.

Зокрема:

  • у Києві один із учасників угруповання продав трилітрову ємність з саморобною вибуховою речовиною обладнану електродетонатором та 17 цигарок із вмонтованою потужною вибуховою речовиною пероксид уротропіну (ГМДТ), яка відноситься до розряду речовин з високою вибуховістю та є в рази небезпечнішою за тротил.
    Вказана речовина не залишає слідів, а складові для її виготовлення є у вільному обігу, тому цю вибухівку так люблять терористи;
  • у Житомирі передача замовнику вибухових речовин загальною вагою 4 кілограми здійснювалась зловмисниками через закладку. Ще одному клієнту зловмисники реалізували саморобну вибухову речовину на основі аміачної селітри вагою понад 6 кілограмів;
  • на Львівщині з однієї із закладок правоохоронці вилучили гранату Ф-1, два саморобних вибухових пристрої, так звану “Хатабку”;
  • на Київщині в одному з парків ‒ ще 8 цигарок з речовиною ГМДТ;

Також зафіксовано спробу продажу чотирьох реактивних протитанкових гранат, трьох автоматів Калашникова та двох пістолетів-кулеметів.

13 жовтня під час фінального етапу спецоперації співробітники СБ України затримали зловмисників при збуті кілька саморобних пристроїв та трьох бойових гранат.

Правоохоронці наразі проводять 13 обшуків у Київській, Черкаській, Житомирській та Львівській областях, у тому числі у Лук’янівському та Черкаському слідчих ізоляторах.

Тривають слідчі дії у кримінальному провадженні за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України. Затримані та їх злочинні зв’язки перевіряються на предмет причетності до можливої організації провокацій напередодні виборів до органів місцевого самоврядування.

Читайте також:
На Житомирщині затримали військового, який торгував боєприпасами та вибухівкою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна