Парад шкарпеток і маразму. Як українські бренди пропонують вітати захисників

 

автор: Олена Максименко

Покрова, День українського козацтва, День захисника України – 14 жовтня набуло особливої гостроти за останні сім років історії. Власне, Днем захисника й офіційним державним вихідним свято проголошене у 2015 році. День, коли кожному, хто має стосунок до війни, є кого пом’янути і кому подякувати.

Захист буває різним. Хтось здійснює його з автоматом у руках, хтось – із медичним рюкзаком чи пультом від дрона. Хтось ганяв від позиції до позиції під обстрілами на роздовбаному “бусику”, розвозив “волонтерку”. Хтось розробляв графічно-розрахункові комплекси для різних видів озброєнь, перевозив через кордон на собі бронежилети для фронту, опікувався пораненими в госпіталях, лежав по кілька діб у засідці…

Опцій і різних форм захисту є багато, і жодна з них – не про гендерну приналежність, і навіть не про військову службу.

Однак і досі українські бренди й магазини намагаються використати цей день як привід продати якомога більше шкарпеток та пінок для гоління (ну ОК, цьогоріч “подарунки для коханих чоловіків на День захисника” стали оригінальнішими – екоторби, чашки з “Гусьом”, футболки з дотепними принтами, шоколадний пістолет із набоями…). Ігноруючи той факт, що станом на сьогодні Збройні сили налічують понад 57 000 жінок – військовослужбовців і працівників ЗСУ. І що шестеро жінок загинули, захищаючи нашу незалежність і територіальну цілісність.

У школах і садочках збирають гроші на привітання хлопчиків (замість відвідати разом із дітьми поранених у госпіталі, або ж запросити на відкритий урок когось із ветеранів чи військових); на фірмах проводять відповідні корпоративи.

Кілька років тому “госпітальєрці” Аліні Вяткіній, що встигла попрацювати ще в ДАПі, на роботі пропонували здати гроші на привітання чоловіків. Котрі до війни мали відношення не більше, ніж офісні меблі.

Читайте також:
У Збройних силах проходять службу понад 31 тисяча жінок, – Генштаб

“День захисника вже через тиждень, не забудь привітати своїх суперменів”! – пише крамниця подарунків Gifty.

Після кількох критичних коментарів “сммники” міняють “День захисника” на “День козацтва”, а до “суперменів” додають “супервуменів”. Ну, щоб їм не псували рейтинг гнівними смайликами.

 

“Ідеальні подарунки для тата, коханого або колеги на день українського козацтва”, – так рекламує настільну гру “Камасутра” інтернет-магазин UAmade.

“Сгущеночка с разными вкусами. До 14 жовтня залишилось зовсім мало часу. Дорогі дівчата брутальних солодкоїжок, спокійно, ми вже приготували для Вас варіанти безпрограшного подарунку…”

“Ти ж не забула? – цікавиться інтернет-магазин інструментів і будівельних матеріалів Dnipro-M. – В середу 14 жовтня потрібно привітати захисників України, а ідей для подарунку немає? Ми маємо готове рішення! Завітай у Dnipro-M і ми оберемо ідеальний подарунок разом! Dnipro-M – інструмент для справжнього чоловіка!”.

“Ідеї універсальних подарунків для батька, коханого або друга” на це свято пропонує навіть видання “Новое время”.

Розваги “хлопцю, чоловікові, сину, брату” – інтернет-магазин розваг і вражень Bodo. А гугл на запит “День захисника України подарунки” так само пропонує перейти на посилання для подарунків чоловікам і хлопчикам.

І так далі, до нескінченності.

На фоні цього пекельного трешу вигідно відрізнився інтернет-маркет Prom.ua, що до Дня захисника запропонував і чоловічі, й жіночі світшоти та футболки.

 

Противагу також зробив магазин muffin.ua, що пропонує широкий спектр подарунків. “Сьогодні в армії служать не тільки чоловіки, а також велика кількість жінок. Тому рахувати свято виключно чоловічим буде недоцільним… – ідеться на сайті магазину. – Жінки-військовослужбовці – хоробрі та мужні, але кожна з них у душі потребує тепло та затишок. Порадуйте обраницю оригінальними подарунковими наборами, солодощами, листівками з теплими словами та іншими приємними дрібницями…”

Власне, окрім двох останніх пропозицій подарунків для всіх захисників та кількох відносно нейтральних привітань, український корпоративний інтернет-простір забитий “камасутрами”, “сгущеночкамі”, “інструментами для справжніх чоловіків” та іншою більш або менш стереотипною маячнею для “коханих, татусів, синочків” тощо.

Така собі реінкарнація “23 фєвраля” (котре, втім, також незаслужено вважалося чоловічим святом, адже і в радянській армії служило чимало жінок!).

А цивілізований світ вітає усі перелічені категорії із їхнім святом – зокрема знижками на тематичні подарунки – 19 грудня, на міжнародний день чоловіків.

І в результаті, замість об’єднувати, 14 жовтня лише робить відчутнішою прірву між тилом і фронтом; між справжнім і фальшивим; між подякою за реальний захист і приводом для прикольної бізнес-ідеї чи корпоративної пиятики.

Орфографію рекламних оголошень та дописів збережено

Читайте також:
Не “день мужчини”. Ветеран АТО пояснив, чиє свято 14 жовтня


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.