“Нагадати про кожного”: учасники акції в Києві вимагають від влади повернути полонених і зниклих. ФОТО

 

Акція “Нагадати про кожного” зібрала родичів полонених, українських бранців Кремля й ОРДЛО, безвісти зниклих та численних громадських активістів із різних регіонів, щоб повернути на порядок денний питання про кожного, хто й надалі перебуває в полоні ворога.

У суботу, 10 жовтня, маніфестації під таким гаслом пройшли не тільки в Києві, а й ще в більш як десятку міст.

У столиці колона сформувалася біля пам’ятника Ярославу Мудрому. Більшість учасників – це рідні, друзі, знайомі в’язнів. За словами організаторів, через бездіяльність влади цього разу на акцію до столиці приїхали навіть матері з Донбасу.

Акція “Нагадати про кожного”. Фото: Новинарня

На першій точці організатори озвучили основні вимоги до влади. Найбільше акцентували увагу на потребі призначити при офісі президента відповідальну особу з питань полонених та зниклих безвісти для покращення комунікації й координації між родинами полонених та зниклих безвісти, колишніми полоненими та державними органами.

Інші вимоги:

  • ухвалити закон про полонених, який законодавчо фіксує правовий статус та закріплює необхідну соціальну допомогу;
  • ухвалити закон про воєнні злочини (№2689), що дасть змогу імплементувати норми міжнародного права, у такий спосіб підтвердивши спроможність України судити за міжнародні злочини, які є загальновизнані у світі та до яких не застосовують строків давності;
  • забезпечити роботу комісії Кабміну з питань зниклих безвісти, яка не функціонує вже близько двох років, та дати змогу представникам родин зниклих безвісти брати участь у засіданнях;
  • забезпечити ефективну роботу працівників СБУ в питанні збору інформації щодо обміну та правової оцінки дій звільнених. Адже не секрет, що за обміном звільняють не лише героїв. Були неодноразові випадки, коли звільняли організаторів незаконних “референдумів”, катів із “підвалів”. Такі злочинці мають бути покарані.

Мама безвісти зниклого Наталя Карпова поділилися своєю історією з “Новинарнею“: “Мій син, Олег Карпов, боєць 40 омбр, зник у 2014 році. Ми побачили ролик із полоненими в інтернеті, й так дізналися, що Олег у полоні. До 2015 року відслідковували, в яких в’язницях. Після цього контакт зник. Ніхто його не подавав на обмін, тож ніхто і не шукав. Я приїжджаю на кожну таку акцію, щоб змусити владу рухатися. В четвер було засідання комісії з питань зниклих безвісти, але результати роботи мінімальні. Ми хочемо, щоб цю комісію очолив Олег Чайко, оскільки він дійсно компетентний”.

Акція “Нагадати про кожного”. Фото: Новинарня

Арт-терапевтка ГО “Надія” Ганна Верлос, яка працює з родинами зниклих безвісти, запевнила, що такі акції необхідні як нагадування про проблему і владі, і людям.

“За час моєї роботи не бачу жодного прогресу в пошуках зниклих. Не дивлячись на те, що збираються якісь світлини. Ми прийшли, щоб нагадати і владі, і суспільству: війна триває, люди залишаються в полоні та безвісти зниклі”, – сказала Ганна.

Від Золотих Воріт колона з плакатами, із портретами та іменами полонених, зі скандуванням пройшла через будівлі СБУ та Верховної Ради до офісу президента. Ходу супроводжували представники поліція.

На Банковій учасники мітингу встановили екран та показали фільм з історіями нинішніх та колишніх полонених, в’язнів і зниклих без сліду: десятки пронизливих інтерв’ю, спогадів про тортури й “підвали”.

Фотогалерея:

акція Нагадати про кожного - Київ - 10 жовтня 2020 - фільм під ОП акція Нагадати про кожного - Київ - 10 жовтня 2020_2 акція Нагадати про кожного - Київ - 10 жовтня 2020_7 акція Нагадати про кожного - Київ - 10 жовтня 2020_6 акція Нагадати про кожного - Київ - 10 жовтня 2020_5 акція Нагадати про кожного - Київ - 10 жовтня 2020_4 акція Нагадати про кожного - Київ - 10 жовтня 2020 - НГУ
<
>

До маніфестантів вийшов представник комісії у справах зниклих безвісти. Він запевнив, що найближчим часом їхній орган почне активну фазу діяльності.

Акція завершилася спільним виконанням гімну.

підготувала: Ганна Велігдан

Читайте також:
“Картковий будинок Путіна”. Як колишні політв’язні ОРДЛО під Радою вимагали закону про воєнні злочини

“Обміняти не можна обнулити”. Історії трьох цивільних українців, які досі в застінках “ДНР”


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.