Парламент схвалив за основу закон про покарання за воєнні злочини

 

Верховна Рада ухвалила за основу закон про покарання за воєнні злочини.

На пленарному засіданні в четвер, 17 вересня, законопроєкт №2689 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права” за основу підтримав 271 депутат.

198 голосів дала фракція “Слуга народу”, 16 – “ОПЗЖ”, 14 – “Батьківщина”, 9 – “За майбутнє”, 12 – “Довіра”, 13 – “Голос”, 9 – позафракційні; лише “ЄС” – 0.

Як інформувала “Новинарня“, ухвалення цього закону вимагають українські правозахисники, громадські активісти, переселенці з Донбасу тощо.

Згідно із пояснювальною запискою, проєкт закону спрямований на забезпечення повноти імплементації положень міжнародного кримінального і гуманітарного права щодо кримінально-правового переслідування за міжнародні злочини (геноциду, злочин агресії, злочини проти людяності та воєнні злочини), а також забезпечення виконання міжнародних зобов’язань щодо запобігання юридичній та фактичній безкарності за вчинення таких злочинів.

Зокрема, зміни до статті 8 Кримінального кодексу України передбачають запровадження принципу універсальної юрисдикції щодо злочинів агресії, геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів, тобто такої дії законодавства про кримінальну відповідальність, яка не пов’язана з місцем вчинення злочину, громадянством, постійним місцем проживання підозрюваного чи потерпілого або шкодою національним інтересам держави.

Як зазначають автори законопроєкту, ситуація, внаслідок якої Україна сьогодні позбавлена можливості здійснення ефективного контролю над частиною своєї території, яка тимчасово окупована Російською Федерацією, кваліфікується як міжнародний збройний конфлікт, і щодо такого стану діють норми міжнародного гуманітарного права, серйозні порушення якого визнаються міжнародними злочинами, передусім – воєнними злочинами.

Окрім воєнних злочинів, на тимчасово окупованих територіях України вчиняються й інші різновиди міжнародних злочинів – так звані злочини проти людяності. Втім, винним у вчиненні більшості з них наразі вдається уникати кримінального переслідування, що, серед іншого, обумовлено невідповідністю законодавства України про кримінальну відповідальність положенням міжнародного кримінального і гуманітарного права.

Так, Кримінальний кодекс України на сьогодні не передбачає кримінальної відповідальності за злочини проти людяності та за воєнні злочини, що являють собою порушення звичаєвого, а не договірного міжнародного гуманітарного права. Ці прогалини зумовлені тим, що від моменту прийняття ККУ його положення системно не узгоджувались із сучасним міжнародним правом і тенденціями його імплементації у національні правові системи в аспекті кримінальної відповідальності за так звані міжнародні злочини.

В умовах міжнародного збройного конфлікту з Російською Федерацією приведення положень законодавства України про кримінальну відповідальність у відповідність з вимогами міжнародного кримінального права і позитивною практикою його імплементації у національні правові системи є надзвичайно нагальною потребою, свідчать автори проєкту.

“На сьомому році війни маємо багато воєнних злочинів, порушень прав людини, багато жертв цих злочинів, болю. І багато людей, які їх вчиняли, – коментує Олександра Матвійчук, голова правління Центру громадянських свобод. – А відповідальності досі не маємо. Цей закон має вирішити цю проблему. Він дає правові інструменти органам національного слідства, судам, для того, щоб притягти до відповідальності злочинців”.

Як інформувалаНовинарня“, законопроєкт про воєнні злочини був підготовлений ще чотири роки тому. За нього встиг проголосувати в першому читанні парламент VIII скликання. Однак після переобрання Ради проєкт і розгляд пішли по новому колу. У грудні 2019 року його зареєстрували від свого імені “слуги народу” (формальний ініціатор – Денис Монастирський, Комітет з питань правоохоронної діяльності), але зволікали з прийняттям.

Читайте також:
“Картковий будинок Путіна”. Як колишні політв’язні ОРДЛО під Радою вимагали закону про воєнні злочини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна