Росія оголосила в розшук Тіхановську. Яка запросила Путіна модерувати її переговори з Лукашенком

 

Міністерство внутрішніх справ Росії оголосило у “міждержавний” розшук лідерку білоруської опозиції Світлану Тіхановську.

Відповідна інформація міститься в базі російського МВС, пише в середу, 7 жовтня, “Новая газета”.

Видання нагадує, що раніше Генпрокуратура Білорусі назвала діяльність Координаційної ради опозиції Білорусі, яку очолює Тіхановська, “антиконституційною” і заявила, що рада спрямована на захоплення влади. У зв’язку зі створенням ради в країні порушено кримінальну справу про заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Білорусі.

Видання TUT.by припускає, що Росія оголосила Тіхановську в розшук слідом за аналогічними діями Білорусі.

Разром з тим, Тіхановська вважає, що президент РФ Володимир Путін повинен бути одним з медіаторів на переговорах опозиції з режимом Олександра Лукашенка.

Про це політик заявила в своєму телеграмі із посиланням на власну пресконференцію за підсумками зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

На питання, чи буде Путін брати участь у вирішенні білоруського питання, Тіхановська відповіла, що рішення політичної кризи в Білорусі – справа білорусів, а не Москви. Путін не повинен вирішувати долю білоруського народу, але Світлана хотіла б запросити його для медіації переговорів нарівні з представниками інших країн.

На питання, за якою допомогою Тіхановська звернулася до Німеччини, вона відповіла, що йдеться про допомогу з реабілітації поранених, підтримки студентів і незалежних журналістів.

Тіхановська також зазначила, що Ангела Меркель дуже залучена в те, що відбувається в Білорусі, і вона дійсно могла б допомогти вирішити нинішню кризу. Світлана додала, що просила Меркель взяти на себе роль лідера в цьому процесі.

“Ми хочемо запросити його (Путіна), щоб він був медіатором разом з лідерами інших держав, щоб простимулювати діалог між нинішньою білоруською владою і народом. Ми хочемо вирішити цю проблему, але ми хочемо вирішити цю проблему самі”.

Напередодні, 6 жовтня, Тіхановська зустрілася з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Зустріч тривала 45 хвилин. За словами Тіхановської, вона розповідала про триваючі протести і репресії в Білорусі, зростаючу кількість політв’язнів. Світлана пояснювала також, що протести в Білорусі “не є боротьбою проти Росії або Європи” і є наслідком внутрішньої кризи, а головна мета людей – нові вибори якомога швидше.

Тихановська додала, що білоруси сподіваються також на інвестиційну підтримку, допомогу незалежним ЗМІ та громадянського суспільства.

Читайте також:
Тіхановська формує тіньовий уряд Білорусі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна