Протести в Киргизстані: у Бішкеку двічі за добу змінили мера, заворушення тривають

 

У столиці Киргизстану знову змінився міський голова – виконувати обов’язки мера столиці тимчасово буде перший віцемер Алмаз Бакетаєв. Вночі в місті продовжилися заворушення.

Про це в середу, 7 жовтня, інформує видання 24.kg з посиланням на пресслужбу столичного муніципалітету.

Рішення напередодні ухвалила Координаційна рада з урегулювання ситуації в місті, Алмаз Бакетаєв із ним погодився.

Раніше мер Бішкека Азіз Суракматов подав у відставку за власним бажанням. Народним мером себе оголосив Жоошбек Коеналієв.

Тимчасовий міський голова Бішкека Алмаз Бакетаєв

Також був обраний новий спікер парламенту, депутат від фракції “Бір Бол” Миктибек Абділдаєв. Він прийшов на зміну Дастану Джумабекову, що подав у відставку.

6 жовтня депутати парламенту Киргизії схвалили кандидатуру Садира Жапарова на посаду нового прем’єр-міністра.

Проте новий спікер заявив, що Жапаров поки не пройшов всі процедури затвердження на посаді глави уряду.

У самому місті вночі 7 жовтня було неспокійно. Натовпи людей намагалися влаштувати погроми і займалися мародерством, були спроби штурму будівлі фінполу – державної служби із боротьби з економічними злочинами.

Штурм фінполу в Бішкеку. 7 жовтня 2020 року

Зважаючи на ситуацію в столиці країни, півтори тисячі добровольців записалися в загін дружинників. Їм вдалося зберегти порядок у Бішкеку.

За даними МОЗ Киргизстану, за час заворушень у Бішкеку постраждало 768 осіб.

550 пацієнтів після надання первинної медичної допомоги були направлені на амбулаторне лікування, 218 осіб госпіталізували, з них семеро перебувають у реанімації. Один чоловік 2001 року народження помер.

Читайте також:
У Киргизстані протестувальники захопили будівлю уряду й підпалили парламент. ФОТО

Нагадаємо, зіткнення в Бішкеку почалися 5 жовтня після оголошення попередніх результатів виборів до парламенту Киргизстану. Демонстранти вимагали проведення повторних виборів. Для розгону маніфестантів міліція застосовувала водомети, сльозогінний газ і світлошумові гранати.

За попередніми даними, виборчий поріг подолали чотири політичні сили.: “Бірімдік” (“Єдність”, проурядова партія), “Мекен Киргизстан” (“Рідний Киргизстан”, проурядова партія), “Киргизстан” (центристська партія) і “Бутун Киргизстан” (“Єдиний Киргизстан”, центристська партія).

Десять із 12 опозиційних партій, які програли, відмовилися визнавати попередні результати голосування. Лідер партії “Бір Бол” Алтинбек Сулайманов закликав призначити нові вибори без участі партій, пов’язаних з владою.

Міжнародні спостерігачі заявили, що на виборах були серйозні порушення, зокрема підкуп і залякування виборців.

Чинний президент Киргизії Сооронбай Жеенбеков після початку протестів припустив можливість анулювання підсумків парламентських виборів.

За даними міністерства охорони здоров’я Киргизстану, у перший день акцій в країні постраждали 590 громадян, з них близько 150 госпіталізували, одна людина померла.

Читайте також:
У Киргизії під час штурму резиденції експрезидента загинув військовий, відкрито провадження

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна