Окупанти в Криму хочуть продовжити видобуток піску на Донузлаві

 

Російські окупанти в анексованому Криму мають намір продовжувати видобуток піску на озері Донузлав, що загрожує пляжам західного узбережжя півострова.

Всупереч заявам екологів і протестам місцевих жителів, видобуток піску там триває, в тому числі і структурами місцевої так званої “влади”. Про це пише видання “Крим.Реалії”.

За даними російського порталу держзакупівель, в державному унітарному підприємстві “Кримські морські порти” збираються взяти у тимчасове користування судно “з наданням послуг з управління та експлуатації персоналом судновласника для потреб “Євпаторійського торгового порту”.

Для цього планують витратити 76 мільйонів рублів.

Судно хочуть використовувати для видобутку і переміщення піску в кар’єрі озера Донузлав на підставі ліцензії на право користування надрами, йдеться в тендерній документації.

Робота судна повинна забезпечити безперебійну розробку піщаного кар’єру в межах Гірського відведення на Донузлавському родовищі будівельних пісків із глибини до 12 метрів, вимагає замовник.

“Судно надається для його використання у видобутку та перевезенні піску в кар’єрі озера Донузлав на підставі ліцензії на право користування надрами, відповідно до змінно-добового плану. Рефулерне судно виходить на кар’єр, опускає всмоктувальний трубопровід, ним пульпа надходить у трюм, робота ведеться до заповнення трюму піском, після чого судно прямує до пристані, де замовник проводить вивантаження технікою, оснащеною грейферами. Режим роботи – цілодобовий”, – йдеться в документації.

Як відомо, після російської анексії Криму видобуток на Донузлаві почався з новою силою, щоб забезпечити піском будівництво об’єктів федеральної цільової програми соціально-економічного розвитку Криму до 2020 року.

Ще в 2014 році російський глава Криму Сергій Аксьонов стверджував, що видобуток піску на озері Донузлав у західному Криму повністю зупинений. Те ж саме він повторював у 2020 році.

“Я вважаю, що нахаб треба вчити, треба доводити до кінця. Повинні компенсувати збитки, а в разі відсутності компенсації – відбувати покарання”, – заявляв Аксенов у березні 2020 року, коментуючи рішення Роснадр про відкликання ліцензії у комерційної структури, що видобувала пісок на Бакальській косі озера Донузлав.

Заборони його видобутку багато років домагаються і жителі інших районів західного Криму, які ризикують опинитися під водою через промислове викачування піску з озера.

У Прокуратурі Автономної Республіки Крим журналістам повідомили, що “стежать за ситуацією” навколо видобутку піску біля узбережжя Криму.

На цей час у провадженні розслідують обставини знищення Бакальської коси. Однак мають намір реагувати й на інші факти знищення природних ресурсів півострова.

Читайте також:
Росія краде український пісок в морі біля Джарилгача

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна