“Боротьба за живучість”: українські військові моряки пройшли курс підготовки за участю іноземних інструкторів

 

На Миколаївщині завершився курс підготовки українських військових моряків “Боротьба за живучість” за участю іноземних інструкторів операції Orbital.

Про це в понеділок, 5 жовтня, повідомляє АрміяInform.

Військовослужбовці з Канади й Данії протягом двох тижнів спостерігали за тим, як у Навчальному центрі ВМС проводиться фахова підготовка спеціалістів, за діями інструкторів та можливостями тренувального комплексу.

За словами сержанта-інструктора Центру мічмана Олександра Криничного, курсанти тренувалися як особисто, так і у складі аварійних команд, відпрацьовували боротьбу з водою та пожежею за різноманітних умов.

Після завершення навчань військові моряки склали заліки. Для цього у спеціальному відсіку імітувалися бортові пошкодження від артилерійських снарядів різного калібру, а також протікання горловини. Під час ліквідації наслідків цих пошкоджень, військовослужбовці вклалися у нормативи з установки розсувного упора та стрічкового бугеля. У будь-який момент завдання ускладнювалися різними ввідними, наприклад, збільшувався тиск води або відкривалась ще одна пробоїна.

Фото: АрміяInform

“Це дуже важливий курс і всі успішно склали заліки, показали гарні результати. Звісно, краще щоби такі знання не доводилось застосовувати на практиці, але готовим й навченим потрібно бути завжди”, – зазначив мічман Криничний.

Як розповіли іноземні колеги, вони побачили високий рівень підготовленості українських військових. Особливо відзначили динамічність навчального процесу, зацікавленість і креативність курсантів під час моделювання ситуацій.

Після завершення курсу представники операції Orbital передали під час круглого столу пропозиції та певні зауваження, які вони занотували протягом двох тижнів. Більшість з них стосувалась покращення технічних можливостей та розширення навчальної бази. А саме — необхідність мати надсучасні дихальні апарати або басейн із десятиметровою вишкою для тренувань на воді з плотом та імітації стрибка з корабля тощо.

Фото: АрміяInform

“Ми врахуємо методичні побажання і внесемо певні корективи у навчальну програму щодо відпрацювання на практиці гасіння вогню згори або знизу на сходах у комплексі”, – додав Олександр Криничний.

Операцію Orbital — військово-тренувальну місію, в основу якої входить підготовка особового складу Збройних сил України, у 2015 році започаткувала Велика Британія.
Спершу це були тренувальні курси з протимінної підготовки, надання медичної допомоги пораненим, бойові навички піхоти та логістичне забезпечення. Згодом тренувальний курс в Україні розширили до тактики і прийомів протидії бронетехніці противника, антиснайперських операцій та планування артилерійської підготовки.
Два роки тому міністерство оборони Великої Британії скерувало в Україну спеціальні групи інструкторів Королівського військово-морського флоту та фахівців з числа морських піхотинців для надання відповідного вишколу українським військовим морякам, які постають перед дедалі більшою російською загрозою в Чорному та Азовському морях.
Британське оборонне відомство подовжило термін спеціальної місії військового вишколу в Україні до березня 2023 року.

Читайте також:
72-га бригада Чорних запорожців на ротації проходить вишкіл за програмою НАТО “Орбітал”. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна