72-га бригада Чорних запорожців на ротації проходить вишкіл за програмою НАТО “Орбітал”. ФОТО

 

На Великополовецькому полігоні у Київській області (Сквирський район) почалися навчання бійців 72-ї окремої механізованої бригади ЗСУ з британськими інструкторами за програмою “Орбітал”.
Про це повідомила прес-служба 72 омбр імені Чорних запорожців.

“Готуючись до повернення на фронт, бійці вивчають тактику бойових дій в населеному пункті і на відкритій місцевості, вдосконалюють навички водіння бойових машин та стрільби з них, отримують знання про специфіку роботи снайперів, розвідувальних груп та інших військових підрозділів”, – ідеться в повідомленні на ФБ-сторінці підрозділу.

“Ми проводимо для українських військових курси за різними військовими спеціальностями, різного рівня підготовки. В першу чергу, це підготовка сержантського складу, курс підготовки командирів взводів, а також спеціалізовані курси за певними напрямками”, – сказав командир групи інструкторів.

“Наше завдання – добре підготувати ваших військових до ведення бойових дій у змінених умовах сучасного бою, а також привести ваші підрозділи у відповідність до стандартів НАТО. У мене особисто було чотири ротації в зону бойових дій, в основному це Ірак і Афганістан, а також військові навчання в різних країнах. Я вважаю, що найперше успіх бою залежить від командира, від розробки хорошого плану і доведення його до успішного результату”, – зазначив британський військовий, ім’я якого не називається.

Фоторепортаж 72 омбр (гортайте):

Орбітал - навчання НАТО 72 омбр _ ЗСУ Орбітал - навчання НАТО 72 омбр _9 Орбітал - навчання НАТО 72 омбр _7 Орбітал - навчання НАТО 72 омбр _6 Орбітал - навчання НАТО 72 омбр _5 Орбітал - навчання НАТО 72 омбр _4 Орбітал - навчання НАТО 72 омбр _3 Орбітал - навчання НАТО 72 омбр _2 Орбітал - навчання НАТО 72 омбр _1
<
>

“Мені подобається, що ваші військові позитивно сприйняли нас і охоче переймають наш досвід і знання. Ми також багато чому вчимося від них, коригуємо своє викладання у відповідності до вашого досвіду, набутого вами в цій війні”, – зазначив інструктор з НАТО.

Він відзначив “ще один позитивний момент”: “керівництво бригади активно працює над поліпшенням умов проживання та харчування на полігоні, оперативно реагує на всі побажання і зауваження”.

“Видно, що командування та особовий склад дійсно зацікавлені в проведенні цих курсів – можливо, справа в тому, що ви дуже давно воюєте і маєте чітке розуміння того, що саме вам знадобиться в майбутньому”, – заявив командир групи інструкторів.

Як зазначають у 72-й бригаді, такі курси справді корисні, і перше, що впадає в вічі – повага до українських військових та ставлення до них як до партнерів.

“Приємно вразила відсутність ненормативної лексики і грубощів: для тих, хто ще пам’ятає армію радянського зразку, це стало головною ознакою того, що армія України таки змінюється, стає європейською. Друге – це абсолютно інший підхід до планування військових операцій: наші інструктори вчать нас уважно вислуховувати кожного бійця, навіть новачка, і вже лиш потім приймати виважене рішення”, – ідеться в повідомленні на ФБ-сторінці 72 омбр з посиланням на учасників тренінгів.

У прес-службі “спеціально для мам” зазначили, що казарми на полігоні командир перевірив особисто, “там тепло”.

“Ще трохи холодні стіни в навчальних класах, бо ж приміщення до цих пір не використовувались, але вони швидко прогріваються, і за день-два від них не тягнутиме холодом. В житлових приміщеннях температура досить комфортна для перебування, бо там почали прогрівати раніше.
Лазня працює цілодобово, тож помитися є де.
Харчування на полігоні організоване тричі на день, як і має бути. Є буфети з пиріжками, сосисками в тісті та піцами – в перервах між навчаннями можна випити гарячої кави з чимось смачненьким.
Втім, ви ж знаєте європейців – в кожному класі стоять електрочайники, і каву можна пити просто під час лекцій. Ох уже ця Європа…” – прозвітували в бригаді, яка вийшла на ротацію з Авдіївки у кінці жовтня.

Читайте також:
Новим командиром Чорних запорожців 72 омбр став Руслан Татусь зі 128-ї

У Збройних силах України провели на третину більше заходів
бойової підготовки, ніж торік

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна