Вперше у ЗСУ жінка очолила взвод управління артдивізіону “Гіацинтів-С”

 

Молодший лейтенант Любов Плаксюк очолює взвод управління самохідного артдивізіону “Гіацинтів-С” 26-ї артилерійської бригади імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича.

Це – перший подібний випадок в історії українського війська, пише “Армія.Інформ”.

Любов Плаксюк підписала контракт у 2016 році.

“Мені запропонували посаду радіотелефоніста в 14-му батальйоні територіальної оборони “Черкаси”. За кілька місяців стала командиром відділення. Згодом потрапила до артилерійської бригади імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича”, — розповіла офіцер.

Вона була командиром відділення зв’язку, командиром відділення управління, виконувала обов’язки офіцера-психолога одного із самохідних дивізіонів артилерійської бригади.

Фото: Армія.Інформ

На початку листопада 2016-го потрапила в район проведення АТО.

Її знайомство з артилерійськими установками розпочалося зі 152-мм дивізійної самохідної гаубиці 2С19 “Мста-С”.

“Коли побачила “Гіацинти-С” і вперше проїхалася на машині, то відчувала гуркіт мотора, від якого перехопило подих. Зрозуміла, що це моє. Придивилася до роботи номерів розрахунку, прочитала кілька книжок з артилерії. Поступово вивчила конструкцію самохідної артилерійської гармати 152-мм калібру та зробила дебютний постріл з неї на полігоні в Гончарівському на Чернігівщині”, — розповіла Любов Плаксюк.

Жінка продовжує вивчати різні види артилерійського озброєння та працює над підвищенням результативності стрільби, натхненно прокладає маршрути для маршів у десятки кілометрів, розробляє цікаві завдання для розрахунків. Любов Плаксюк навіть проводила тренування особового складу як командир батареї.

У 2019 році артилеристка отримала відзнаку “Людина року-2019” у номінації “Охорона та оборона”.

Читайте також:
Жінки в ЗСУ: за рік побільшало на 2200, можуть зняти заборону на офіцерські посади в ССО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна