Жінки в ЗСУ: за рік побільшало на 2200, можуть зняти заборону на офіцерські посади в ССО

 

За останній рік кількість жінок-військовослужбовців у Збройних силах України зросла майже на 2200 осіб, за останні 11 років – більш як на 25 тисяч.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться в повідомленні на ФБ-сторінці Генерального штабу ЗСУ.

“За даними Головного управління персоналу Генерального штабу Збройних Сил України, нині у війську 27074 жінок-військовослужбовців, з них 949 — старші офіцери.
Для порівняння, торік у війську проходило службу 24897 жінок, у 2017-му — понад 23 тисячі, а у 2008 році їх було всього 1800″, – сказано в дописі.

За даними ГУП ГШ, статус учасника бойових дій за участь в АТО/ООС надано 9916 жінкам.

166 армійок ЗСУ в період із 2014 року відзначені державними нагородами України.

Під час проведення АТО/ООС загинули 7 жінок-військовослужбовців.

Читайте також:
Під Водяним унаслідок обстрілу санітарного авто загинули морпіхи Ірина Шевченко та Сергій Майборода

“Нині створено якісний алгоритм, який охоплює всі аспекти, що відповідають національному плану дій на виконання резолюції Радбезу ООН 1325 «Жінки, мир, безпека». Передусім, це забезпечення жінкам перспективи кар’єрного зростання відповідно до рівня освіти, досвіду і результатів службової діяльності”, – зазначили в Генштабі ЗСУ.

У ГШ нагадали, що у 2016 році було розширено перелік військових професій для жінок. “Якщо раніше вони претендували переважно на посади зв’язківців, діловодів, кухарів (небойових), то нині вони можуть бути механіками, водіями, артилеристами тощо”.

З 27 жовтня 2018 року набув чинності Закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби в Збройних Силах України та інших військових формуваннях”, який зрівняв права жінок та чоловіків. Віднині жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками, за винятком випадків, передбачених законодавством з питань охорони материнства та дитинства, а також заборони дискримінації за ознакою статі.

На даний час для жінок залишається заборона комплектування посад офіцерського складу, які пов’язані із використанням вибухових речовин, водолазними роботами. Закриті також усі посади на підводних човнах і надводних кораблях, в управліннях бригад надводних кораблів (крім спеціальностей морально-психологічного та медичного забезпечення), посади протипожежної охорони, робота на яких пов’язана з безпосереднім гасінням пожеж, а також логістичного забезпечення, робота на яких пов’язана з отруйними речовинами. Не відкриті посади для жінок і у військових частинах спеціального призначення.

Наразі в Головному управлінні персоналу ЗСУ організовано роботу щодо усунення обмеження комплектування посад осіб офіцерського складу військовослужбовцями жінками у військових частинах спеціального призначення“, – зазначено в повідомленні.

Військовослужбовиці ЗСУ нині проходять службу і на посадах миротворчого персоналу в складі Місії ООН зі стабілізації в ДР Конго (спостерігач), Місії ООН у Республіці Південний Судан (штабний офіцер) та Спільних миротворчих силах у зоні безпеки Придністровського регіону Республіки Молдова (спостерігач).

також у ГШ нагадали, що цього року вперше дівчата отримали змогу вступати до військових ліцеїв.

Читайте також:
“Марш невидимого батальйону”: Генштаб скасував наказ
про відмову приймати жінок на контракт ЗСУ. ФОТО

Не сексизм, а патріотизм. Історія дівчини-курсантки з нашумілого фото

“Каракалеві” берети. Як в Ізраїлі в одному бойовому підрозділі
служать хлопці й дівчата. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна