“Як у комп’ютерній грі”: єдиний вцілілий у катастрофі Ан-26 курсант розповів про трагедію на Харківщині

 

Президент України Володимир Зеленський у суботу, 26 вересня, відвідав у військовому медичному центрі курсанта В’ячеслава Золочевського, який отримав поранення внаслідок катастрофи військового літака Ан-26 напередодні ввечері поблизу Чугуєва на Харківщині.

Про це інформує пресслужба глави держави.

Зеленський прибув до Військово-медичного клінічного центру Північного регіону, куди госпіталізовано пораненого 20-річного курсанта льотного факультету Харківського національного університету Повітряних сил ім. Івана Кожедуба.

Начальник Центру Едуард Хорошун зазначив, що стан постраждалого – середньої тяжкості. Однак військовий перебуває в свідомості.

Золочевський розповів, мовляв, падіння літака сталося дуже швидко, й було незрозуміло, що відбувається. За його словами, курсанти та члени екіпажу були знайомі, вже літали разом.

“Вночі В’ячеслав отямився біля уламків літака Ан-26, в якому летіла вся команда, друзі, побратими. Вогонь, знищений літак, темрява й тіла навколо. Один з хлопців поруч горів, і Слава кинувся його гасити. Йому вдалося дати ще один шанс іншому курсанту, який однак, на жаль, помер від опіків сьогодні вранці. Це героїзм посеред поля смерті”, – йдеться у повідомленні на фейсбук-сторінці Володимира Зеленського.

За уточненими даними, курсант не вистрибував із літака, а вижив всередині нього, пише Суспільне.

“Хлопець розповів, що відбувалося. Ми його не навантажували запитаннями, просто запитали, чим ми можемо допомогти. Сказав, що все відбувалося, як в комп’ютерній грі, що він, коли отямився, побачив, як горить його товариш, і він допомагав фактично гасити полум’я на цьому хлопцеві, який перебував вчора в лікарні. І, на жаль, сьогодні помер”, – сказав очільник Харківської ОДА Олексій Кучер.

За даними лікарів, постраждалий перебуває у стані середньої тяжкості.

“Але фізично – навіть в задовільному, тому, я думаю, з плином незначної кількості часу, мінімум тиждень, він там (в лікарні, –“Н”) буде знаходитись”, – зазначив Кучер.

Курсант Харківського національного університету Повітряних сил ім. Івана Кожедуба В’ячеслав Золочевський – єдиний, хто вижив у катастрофі військового літака Ан-26, що сталася під час планових навчальних польотів 25 вересня поблизу міста Чугуїв Харківської області.

Читайте також:
Катастрофа військового літака Ан-26 на Харківщині: скільки загиблих, хто вижив, пошуки й причини аварії. ФОТО

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 25 вересня 2020 року, близько 20:45, при виконанні планових польотів під час заходу на посадку біля міста Чугуїв сталася катастрофа літака Ан-26Ш зі складу навчальної авіаційної бригади Харківського національного університету Повітряних сил ім. Кожедуба. На борту перебували сім членів екіпажу (офіцери) та 20 курсантів ХНУПС.

Літак розбився поруч із автодорогою та загорівся, 26 людей загинули.

При цьому двоє курсантів встигли вибратися з палаючого літака. Одного з них – В’ячеслава Золочевського – у стані середньої тяжкості доправили у Військово-медичний клінічний центр Північного регіону (Харків). За попередніми даними, загрози його життю немає.
Другого курсанта, який отримав опіки близько 90% поверхні тіла, намагалися врятувати медики опікового центру Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги, проте вранці 26 вересня він помер.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що державну комісію з розслідування причин катастрофи очолив віцепрем’єр-міністр Олег Уруський.
За фактом падіння літака розпочали кримінальне провадження про порушення правил польотів і підготовки до них, що спричинило катастрофу й тяжкі наслідки (ст. 416 КК України).

Читайте також:
ДБР перевіряє чотири версії причин катастрофи Ан-26 на Харківщині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна