Катастрофа військового літака Ан-26 на Харківщині: скільки загиблих, хто вижив, пошуки й причини аварії. ФОТО

оновлено, доповнено

Тривають пошуки тих, хто загинув чи вижив у літаку Ан-26Ш, бортовий номер 76, навчальної авіабригади Харківського національного університету Повітряних сил, який зазнав катастрофи ввечері 25 вересня під Чугуєвим на Харківщині. Дані щодо числа виявлених жертв наразі різняться – від 22 до 25.

Загиблі й поранені

В оновленій інформації станом на 8:00 суботи, 26 вересня, Командування ПС ЗСУ повідомляє, що внаслідок аварії 22 чоловіки загинули, двох – госпіталізовано, доля трьох – невідома.

За уточненими даними, на борту літака перебували не 28, а 27 осіб. Курсант Олександр Харченко в останній момент не був допущений до польоту, його на борту не було, зазначають у пресслужбі КПС.

Відтак у літаку, що розбився під Чугуєвим, перебували 7 членів екіпажу та 20 курсантів Харківського національного університету Повітряних сил ім. Кожедуба (ХНУПС).

Літак Ан-26 ПС ЗСУ, який розбився під Чугуєвом. Фото: пресслужба Командування Повітряних сил

Водночас перед північчю 25 вересня Офіс генерального прокурора поширював інформацію про 25 загиблих.

“Станом на цю хвилину, попередньо, 25 загиблих, двоє поранених у тяжкому стані доставлені в медустанови, пошуки інших тривають”, – ішлося в повідомленні ОГП.

Зі ЗМІ відомо, що двоє курсантів, які вижили, встигнули вистрибнути з літака після падіння, коли він загорівся.

У Командування Повітряних сил розповіли, що один із цих курсантів – у стані середньої тяжкості в лікарні міста Чугуїв.

Інший курсант – у вкрай важкому стані, лікарі борються за його життя в одній із харківських лікарень”, – сказано в повідомленні.

Постраждалому з 90% опіків тіла роблять операцію в опіковому центрі Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги, повідомляє “Харків Times” з посиланням на представника пресслужби міськради.

ОНОВЛЕНО
На жаль, курсанта, який перебував у важкому стані, врятувати не вдалося – о 10:50 26 вересня Державна служба з надзвичайних ситуацій повідомила про його смерть.

Другий курсант, як розповів директор обласного Центру екстреної допомоги та медицини катастроф Віктор Забашта, вже доправлений у Військово-медичний клінічний центр Північного регіону (Харків).

У ХНУПС і КПС не називають імен загиблих, оскільки виявлені тіла потребують ДНК-експертизи.

Курсанти ХНУПС почали викладати в соцмережі фото із загиблими колегами.

Зазначається, що в катастрофі під Чугуєвом загинула майже вся група 133-ЛФ ХНУПС.

Пошуки

За даними Командування ПС ЗСУ, на місці катастрофи тривають пошукові роботи, ведуться слідчі дії, працює спеціальна комісія військових інженерів, яка встановлюватиме причини катастрофи.

Район оточено, на місці створено оперативний штаб. Організовано місце для розміщення родичів, надається медична та психологічна допомога.

“Тривають пошуки іще трьох чоловік, військовослужбовці прочісують місцевість довкола місця катастрофи”, – розповіли в пресслужбі Повітряних сил.

Фото: Депо.Харків

Знайдено бортові самописці, вони вціліли, але їх іще не вилучено із літака.

Причини катастрофи

За фактом падіння військового літака розпочато кримінальне провадження про порушення правил польотів і підготовки до них, що спричинило катастрофу і тяжкі наслідки (ст. 416 КК України), заявили в Офісі генпрокурора.

Фото: Депо.Харків

За інформацією ЗМІ, командир літака Ан-26, що впав під Чугуєвом, нібито повідомляв про проблеми з двигуном.
Про це повідомляє “Depo.Харків”, посилаючись на джерело в Міноборони.

Журналісти розповіли, що командир літака – 30-річний майор із Чугуєва.

“Двигун відмовив. Він (командир літака) в ефір сказав, що якісь проблеми з двигуном. По рації”, – сказав співрозмовник видання.

Літак Ан-26 ПС ЗСУ, який розбився під Чугуєвом. Фото: Олександр Доценко

Водночас однією з можливих причин авіакатастрофи військово-транспортного Ан-26 могла стати помилка екіпажу. Про це в ефірі телеканалу Newsone заявив колишній головний військовий прокурор Анатолій Матіос з посиланням на свої джерела.

За його словами, екіпаж міг припуститися помилки при заході борту на посадку на аеродром в Чугуєві, переплутавши автомобільну трасу зі злітно-посадковою смугою.

ОНОВЛЕНО
Як повідомив під час спілкування з журналістами на місці катастрофи вранці суботи, 26 вересня, міністр оборони Андрій Таран, “попередній аналіз свідчить про те, що, швидше за все, літак зачепився крилом за землю”.

“Усе йшло за планом, літак виконував тренувальні польоти для навчання курсантів. За штурвалом перебував пілот — інструктор, курсанти по черзі сідали у праве крісло поруч з ним для отримання навичок пілотування та керування літаком”, — розповів Таран.

Очільник Міноборони зазначив, що, за попередньою оцінкою фахівців з льотної безпеки, сталася відмова одного з датчиків у лівому двигуні повітряного судна. Тобто, ймовірно, відмовив не сам двигун, а один із його датчиків.

За словами міністра, літак був 1977 року виробництва, тобто йому 43 роки. Водночас міністр запевнив, що машина могла здійснювати польоти “ще три роки без поновлення ресурсу”. Йдеться і про двигуни, і про сам борт. Зокрема, двигун літака мав у запасі понад 5 тисяч льотних годин до чергового ремонту.

Таран також розповів, що впродовж дня 25 вересня літак здійснив шість злетів та п’ять посадок, і мав ще працювати до 23:00.

За інформацією Командування Повітряних сил, літак Ан-26 (заводський №56-08, бортовий №76), який зазнав катастрофи на Харківщині, у 2020 році отримав продовження строку експлуатації підприємством-виробником на два роки.

“Аби уникнути викривлення інформації та маніпуляцій повідомляємо, що Планом утримання та розвитку Збройних сил України на 2020 рік та Планом ремонту озброєння, військової техніки та майна ЗСУ виконання капітального ремонту літака Ан-26 №56-08 (бортовий №76) не передбачалося”, – зазначається в повідомленні КПС.

Тож, як наголосили в пресслужбі Командування, інформація щодо того, нібито Ан-26Ш був не готовий до виконання польотів і мав найближчим часом пройти плановий ремонт, не відповідає дійсності.

У 2020 році між Командуванням Повітряних сил та ДП «Антонов» дійсно було укладено договір щодо продовження строків служби дев’яти літаків Ан-24, Ан-26, Ан-30 Повітряних Сил, зокрема й Ан-26Ш (б/н 76).

Зазначені роботи були виконані ДП «Антонов» у повному обсязі, і за їхніми позитивними результатами ДП «Антонов» продовжило призначений строк служби та строк служби до наступного ремонту цього літака на 2 роки”, – наголосили в КПС.

Телефон гарячої лінії Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба:

057-704-96-28

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 25 вересня 2020 року, близько 20:45, при виконанні планових польотів під час заходу на посадку біля міста Чугуїв сталася катастрофа літака Ан-26Ш зі складу навчальної авіаційної бригади Харківського національного університету Повітряних сил ім. Кожедуба. На борту перебували сім членів екіпажу (офіцери) та 20 курсантів ХНУПС. Літак розбився поруч з автодорогою та загорівся. Щонайменше 22 особи загинули (станом на ранок 26 вересня). Двоє курсантів встигли вибратися з палаючого літака, їм надають медичну допомогу.
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що створюється державна комісія з розслідування причин катастрофи, її очолив віцепрем’єр-міністр Олег Уруський.
За фактом падіння літака розпочато кримінальне провадження про порушення правил польотів і підготовки до них, що спричинило катастрофу і тяжкі наслідки (ст. 416 КК України).

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.